G7 планує надати Україні $50 мільярдів кредиту до кінця року - міністерка фінансів США

Уряд США погодився виділити свою частку в розмірі $20 млрд в більш масштабний кредит G7 для України, який надаватиметься під гарантії прибутку від заморожених активів РФ.

Про це заявила в середу міністерка фінансів США Джанет Єллен під час зустрічі у Вашингтоні з главою Мінфіну України Сергієм Марченком, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Група семи має намір надати Україні $50 мільярдів кредиту до кінця цього року. І Сполучені Штати приєднаються до G7, щоб виділити Україні позику в розмірі $20 мільярдів, яка буде погашена за рахунок доходів, отриманих від власних активів Росії», - зауважила Єллен.

За її словами, це означає, що саме Росія буде змушена платити за свою незаконну війну, а не американські та європейські платники податків.

У цьому зв’язку міністри фінансів США і України, Джаннет Єллен і Сергій Марченко, підписали спільну заяву, яка закріплює наміри США щодо цільового виділення коштів на підтримку України.

Читайте також: Кредит G7 для України: США виділяють $20 мільярдів

Рішення США було оприлюднено після місяців переговорів країн G7 щодо структури займу для України в розмірі $50 млрд під гарантії заморожених активів Росії.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС 23 жовтня остаточно ухвалила, за письмовою процедурою, виділення Україні макрофінансового кредиту в розмірі 35 мільярдів євро. Ця виплата, а також обслуговування по ній здійснюватиметься з надзвичайних надходжень від заморожених в ЄС російських активів.