У ЄС закликають підняти мита на продовольство та добрива з Росії - Bloomberg

Деякі країни-члени Європейського Союзу закликають блок підняти мита на російські сільськогосподарські й продовольчі товари, а також на добрива.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на співрозмовників, обізнаних із питанням.

Декілька держав-членів Євросоюзу, що прагнуть зменшити доходи Москви, закликають блок ввести мита на імпорт сільськогосподарської продукції та риби з Росії та Білорусі, на додаток до раніше цього року ухваленого мита на російську зернову продукцію.

За словами співрозмовників, інші ж країни закликають спочатку оцінити будь-які наслідки таких заходів для європейського імпорту та вплив на ціни продовольчих товарів.

Читайте також: США пропонують G7 розглянути санкції проти російського паладію і титану - Bloomberg

Зазначається, що на відміну від введення санкцій, процедура щодо запровадження торговельних обмежувальних заходів не завжди потребує консенсусу серед країн ЄС.

Нині в Євросоюзі аналізують, щодо яких товарів можуть бути введені додаткові мита.

Будь-яке рішення щодо добрив ймовірно привітають виробники у сфері сільського господарства, які лобіюють посилення захисту своєї галузі.

Джерела додають, що терміни введення нових мит ще не відомі, враховуючи юридичні та політичні аспекти цього питання.

Росія є найбільшим у світі експортером добрив з часткою ринку 18%. Незважаючи на те, що ця галузь ще не перебуває під європейськими санкціями, за підсумками 2022 року внаслідок російського вторгнення в Україну російський експорт добрив скоротився через проблеми з логістикою та оплатою.

Читайте також: Білий дім анонсував санкції проти країн, що допомагають у війні Росії

З того часу експорт відновився, і очікується, що цьогоріч експорт російських добрив досягне рекордного рівня 2021 року.

Сільське й лісове господарство, мисливство, рибальство і рибництво склали близько 2% ВВП Росії в першому півріччі цього року.

Як повідомляв Укрінформ, країни-члени Європейського Союзу прагнуть відновити в січні дискусії про нові обмежувальні заходи, які вдарять по економіці Росії.