Експерти МАГАТЕ працюють на шести підстанціях українських АЕС

Команда МАГАТЕ в Україні цього тижня у відповідь на прохання України відвідує шість електричних підстанцій, які важливі для роботи АЕС та забезпечення ядерної безпеки.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Міжнародного агентства з атомної енергії.

«На прохання України команда МАГАТЕ цього тижня відвідує шість електричних підстанцій в Україні в рамках розпочатої у вересні роботи Агентства з оцінки стану електромережевої інфраструктури, що має важливе значення для ядерної безпеки. Під час візитів команда вивчає експлуатаційні наслідки фактичних та потенційних пошкоджень підстанцій, які постачають зовнішнє електроживлення для АЕС країни», - йдеться у заяві.

В агентстві наголосили, що надійний доступ до зовнішнього електропостачання є одним із семи невід'ємних стовпів забезпечення ядерної та фізичної ядерної безпеки, викладених генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі два з половиною роки тому.

Читайте також: МАГАТЕ продовжило місію на одній із підстанцій української АЕС

«Безпека діючих АЕС залежить від стабільного підключення до електромережі, але ситуація в цьому відношенні в останні місяці стає все більш нестабільною. На всіх АЕС України вже працюють групи співробітників МАГАТЕ, які сприяють підтримці ядерної та фізичної ядерної безпеки під час військового конфлікту», - повідомили в агентстві.

Як повідомлялося, 21 жовтня через російські обстріли знову пошкоджена одна із двох ліній електропередачі, які живлять тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

22 жовтня ремонтні бригади НЕК «Укренерго» відновили пошкоджену лінію живлення ЗАЕС.