Ціни на овочі та фрукти в Україні: що торік подорожчало найбільше
На ринку України станом на початок 2025 року порівняно з тим же періодом торік ціни на більшість видів овочів і фруктів зросли, проте були й такі позиції, за якими - знизилися.
Про це повідомляє портал EastFruit, передає Укрінформ.
"Середній показник зростання цін на плодоовочеву продукцію не відрізнявся від річної інфляції, що говорить про стабілізацію плодоовочевого ринку", - зауважили аналітики порталу.
Торік найбільше зросли ціни на капусту, моркву та яблука. Капуста за рік подорожчала втричі через зниження обсягів виробництва та невисоку якість продукції. Гуртові ціни на моркву зросли майже в 2,6 раза і досягли 26 грн/кг ($0.61) станом на початок січня 2025 року. Яблуко подорожчало в середньому на 79% і зараз продається оптом по 25-28 грн/кг, що теж еквівалентно приблизно 60 центам США. Яблука преміальної якості продаються значно дорожче.
Аналогічною яблуку була і ситуація по груші, яка за рік подорожчала в середньому на 70% на ринку України.
За іншими ключовими позиціями відзначалося наступне зростання цін: перець солодкий та виноград – 20%, картопля – 30%. При цьому ціни на цибулю та тепличні помідори за рік не змінилися, а тепличні огірки подешевшали за рік у середньому на 5%. Найбільш суттєво – на 8% знизилися оптові ціни на банани.
Як повідомлялося, ціни на моркву в Україні продовжують зростати вже протягом кількох тижнів.На даний момент ціновий діапазон на моркву вже озвучується в межах 25-32 грн/кг ($0,59-0,76/кг), залежно від якості та обсягів пропонованих партій овочів, що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.