Вибори в Україні відповідають міжнародним стандартам — місія СКУ

Оновлено

Цьогорічні президентські вибори в Україні повністю відповідають міжнародним демократичним стандартам.

Про це заявив голова Міжнародної місії Cвітового Конґресу Українців (СКУ) зі спостереження за виборами 2019 року в Україні (Місія СКУ) Євген Чолій у понеділок на прес-конференції, презентуючи результати спостереження місії за ходом президентських виборів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З приємністю можу сказати, що президентські вибори в Україні відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів, були вільні, чесні і відповідають волі виборців", - сказав Чолій.

За його словами, короткотермінові спостерігачі СКУ зафіксували незначну кількість порушень на окремих виборчих дільницях. Зокрема, серед таких порушень - брак місця на виборчих дільницях для інформації про всіх кандидатів, затримки з відкриттям окремих виборчих дільниць, неналежне устаткування дільниць (аби члени ДВК могли добре бачити виборчі скриньки) та ускладнений доступ до дільниць для людей похилого віку і людей з обмеженими фізичними можливостями.

Однак, наголосив Чолій, ці поодинокі порушення не вплинули на результати виборів. "Владні структури України доклали значних зусиль, щоб вибори були прозорими і пройшли на найвищому рівні, без використання адміністративних ресурсів для підтримки будь-кого з кандидатів. Виборці змогли здійснити своє волевиявлення у день виборів, а дані ЦВК підтверджують, що явка виборців склала більше 60 відсотків", - зазначив він.

Чолій нагадав, що за виборами в Україні спостерігали 219 спостерігачів СКУ з різних країн, і це єдина місія, яка мала своїх спостерігачів за виборами під час голосування українських громадян у закордонних дипмісіях у 25 країнах світу.

Він повідомив, що місія СКУ невдовзі оприлюднить свій остаточний звіт щодо спостереження із пропозиціями для потенційного вдосконалення завершення виборчого процесу.

Читайте також: У ПА ОБСЄ кажуть, що український народ заслуговує на похвалу за проведені вибори

Як повідомляв Укрінформ, вранці 1 квітня громадянська мережа ОПОРА оприлюднила заяву щодо попередніх результатів спостереження на виборах. ОПОРА вважає, що випадки порушення національного законодавства на виборчих дільницях не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, і не можуть суттєво вплинути на кінцеві результати волевиявлення громадян.

Спеціальний координатор короткострокових спостерігачів місії ОБСЄ Ілкка Канерва також заявив, що за даними міжнародних спостерігачів, на виборах Президента 31 березня 2019 року волевиявлення громадян відбулося вільно.

В Україні 31 березня відбувся перший тур президентських виборів. За попередніми результатами, у другий тур перегонів виходять шоумен Володимир Зеленський, та чинний президент Петро Порошенко.