Відеофейк: в Україні геймерів-підлітків агітують вступати у ЗСУ

Російські пропагандисти сфабрикували рекламний ролик

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють відео з нарізкою кадрів із різних відеоігор та роликів із воїнами Збройних сил України. Наприкінці відео українською мовою додана фраза “Ти вже не дитина. Ігри закінчилися. Вступай до ЗСУ”.

У своїх дописах пропагандисти стверджують, що у такий спосіб в Україні агітують підлітків-геймерів йти в армію.

Це фейк. Дане відео – компіляція кадрів із різних віртуальних ігор-стрілянок та реклами комп'ютерної миші.

На сайті Міноборони України та його офіційних акаунтах у соцмережах такої “агітації” немає.

Основою фейкового ролика є реклама комп’ютерної миші від американського бренду Logitech G. Оригінальне відео опублікували ще у 2018 році, воно немає жодного відношення до України.

Крім цього, у фейковому відео використані кадри з трейлерів відомих відеоігор Call of Duty: Warzone, EVE: Online, S.T.A.L.K.E.R.2 та навіть Spider-Man: Miles Morales.

Кадри з українськими військовими, які використали пропагандисти, також легко знайти у сотнях відео в інтернеті. Їх неодноразово використовували у рекламних кампаніях, для патріотичних кліпів, документальних фільмів тощо.

Цей відеофейк укотре пропагує російський наратив про те, що нібито через великі втрати до служби у лавах ЗСУ рекрутують дітей, жінок, біженців, студентів та тварин. 

Раніше пропагандисти РФ поширювали в інтернеті фейкові листівки із закликом вступити до лав ЗСУ студентів харківських вишів, розповідали, що українців в Естонії викликають на військові збори під загрозою депортації, створювали фейки про мобілізацію жінок та собак.

Андрій Оленін