Роспроп видав пожежу у будівельному магазині у Польщі за підпал хабу з військовими товарами

Пропагандисти звинуватили українців, щоб викликати додаткове напруження в українсько-польських відносинах

Російські Telegram-канали, прокремлівські ЗМІ, а також англомовні акаунти в соціальній мережі X тиражують відео пожежі в польському місті Радом, до якої нібито причетні українці. Повідомляється, що в ніч на 30 травня внаслідок пожежі буцімто знищено великий логістичний хаб у м. Радом (вул. Варшавська, 168 – ред.), де зберігалися товари військового призначення для постачання в Україну. Місцева пожежна служба нібито повідомила, що вигоріло понад 6 тис. кв. метрів, а збитки від знищення майна перевищили 120 мільйонів доларів.

Це фейк. За адресою м. Радом, вул. Варшавська, 168 дійсно відбулася пожежа, але там знаходиться будівельний магазин зі складом, а не логістичний хаб з військовою технікою.

Крім того, масштаб пожежі був значно меншим, ніж заявили пропагандисти. За допомогою сервісу Google-карти вдалося встановити, що площа магазину зі складом трохи більша 1 тис. кв. метрів, а не 6 тис. кв. метрів, як повідомили автори фейку. 

Речниця поліції міста Радом Юстина Яськевич в коментарі кореспондентові Укрінформу підтвердила, що за вказаною адресою розташований склад будівельних матеріалів і у той день там фактично виникла пожежа. На даний момент слідчі з місцевого відділу карного розшуку встановлюють обставини цієї надзвичайної ситуації і можливих причетних до цієї події.

Водночас поліцейська уточнила, що площа пожежі не була великою і там частково згоріли лише будматеріали, а не жодні інші предмети.

У пожежній службі Радома також підтвердили факт пожежі того дня. Однак там спростували, що інформували про пожежу на площі 6 тис. кв. метрів, зауваживши, що пожежа охопила площу лише близько 300 кв. м. За інформацією пожежників, у цьому місці згоріли піддони з будматеріалами і їм нічого не відомо про якусь допомогу для України.

З цього можна зробити висновок, що на складі, як стверджують російські тролі, не було військової допомоги Україні, площа пожежі насправді була невеликою, і у справі ще нікого не затримано.

Отже, російські пропагандисти використали факт пожежі для того, щоб звинуватити в ньому українців, аби викликати додаткове напруження в українсько-польських відносинах, а також намагалися вкинути в інформпростір фейк про те, що Україна втратила велику партію військової допомоги, яка готувалася для Києва.

Дмитро Бадрак, Юрій Банахевич