«Другий Чорнобиль» і «брудна бомба»: ядерний шантаж Кремля як зброя проти української енергетики

Ядерний шантаж є невіддільною складовою агресивної війни, яку Росія веде проти України.

РФ не лише сама погрожує недругам застосувати свій ядерний арсенал. Агресор намагається представити джерелом небезпеки саме Україну. Для цього росіяни «шукають» докази існування української ядерної програми, або намірів її розпочати; залякують світ українськими терористами, готовими заради провокації підірвати так звану «брудну бомбу»; звинувачують Сили оборони у навмисному обстрілі окупованої Запорізької АЕС або російських атомних об’єктів.

Сьогодні цей напрям в інформаційній війні Кремль використовує ще й для завдання шкоди українській атомній енергетиці. Інтерес до АЕС з боку ворожої пропаганди зріс після того, як російські ракети вивели з ладу більшість українських ТЕС. Щоб позбавити Україну ще й цього сектору енергетики Кремль вирішив застосувати поки що не ракетну, а інформаційну зброю. У травні-червні 2024 року зафіксовано чергову активізацію «ядерної» інформаційної спецоперації росіян.

Операція включає:

  • провокування недовіри до атомної енергетики як небезпечної,  інформаційні вкиди про нібито аварійний стан українських АЕС, загрозу «другого Чорнобиля»;
  • дискредитація американського постачальника ядерного палива Westinghouse;
  • звинувачення ЗСУ та українських спецслужб у підготовці диверсій на окупованій Запорізькій АЕС, атаках на об’єкти інфраструктури атомної енергетики в Росії та на тимчасово окупованих територіях України;
  • звинувачення України у створенні «брудної бомби»;
  • погрози застосування ядерної зброї Росією;
  • проведення навчань з тактичною ядерною зброєю та їх активна «реклама».

Метою цього комплексу заходів є:

  • створення в Україні лобістських груп проти розвитку ядерної енергетики як «небезпечної» для гальмування розвитку галузі.
  • дискредитація української держави, просування наративу про failed state, яка неспроможна впоратися зі складними технологіями;
  • зниження рівня економічної та військової підтримки України іноземними партнерами;
  • удар по українській енергетиці в цілому, посилення ефекту від ракетних обстрілів ТЕС та розподільчої інфраструктури;
  • дискредитація Westinghouse, конкурентом якого на міжнародному ринку ядерного палива є «ТВЭЛ» ‒ дочірня компанія «Росатому».

У травні Росія гучно анонсувала та розпочала проведення військових навчань із тактичною ядерною зброєю у Південному військовому окрузі, на кордоні з Україною. Синхронно режим білоруського диктатора Лукашенка оголосив про «позапланову перевірку» російської ядерної зброї, розміщення якої на території Білорусі розпочалося у 2023 році. Дії Кремля викликали негативну реакцію Європи, а США назвали поведінку росіян «безвідповідальною».

Влітку розпочалася активізація чергової хвилі вкидів про «брудну бомбу». 25 червня начальник російських військ радіохімічного та біологічного захисту (РХБЗ) Ігор Кирилов заявив, що Україна має можливості її створити. 

Цей сюжет кремлівська пропаганда почала відпрацьовувати ще наприкінці 2021 року, готуючи інформаційне підґрунтя для виправдання повномасштабної агресії. Тоді росіяни поширювали фейки про створення «брудної бомби «українськими неонацистами», яких влада «не може взяти під контроль». 

А 21 лютого 2022-го, за лічені дні до великого вторгнення, про створення українцями «брудної бомби» заявив особисто Путін. 

Під час повномасштабної війни подібні заяви також робилися неодноразово і були синхронізовані зі справжніми злочинами росіян проти ядерної безпеки: обстрілами установки «Джерело нейтронів» у Харкові, захопленням Чорнобильської і Запорізької АЕС. А також з військовими поразками росіян: хвилю вкидів було зафіксовано у жовтні 2022-го, після вигнання окупантів з Харківської області й напередодні прогнозованої втечі росіян з Херсона. 

Запорізька АЕС, яка вже два роки перебуває під російською окупацією, постійно використовується Кремлем для інформаційних провокацій проти України. Росіяни взяли в заручники персонал станції, перетворили АЕС на військову базу, розмістили там озброєння. При цьому в інформаційний простір перманентно вкидаються звинувачення на адресу ЗСУ в обстрілах станції, або як мінімум у підготовці таких обстрілів чи інших диверсій з метою провокування ядерної катастрофи. Це не заважає кремлівській  пропаганді одночасно генерувати заклики до ударів для виведення з ладу українських АЕС, щоб потім, як завжди, звинувачувати Україну.         

Цьогорічні вкиди мають особливість. У попередні рази кремлівська пропаганда або говорила про відпрацьоване паливо з українських АЕС, або взагалі не згадувала про джерело «сировини» для брудної бомби. Зараз же  начальник РХБЗ Кирилов та інші фейкороби в один голос говорять про «ядерні відходи», які нібито централізовано завозяться в Україну з країн Заходу.

Таким чином, росіяни не лише експлуатують давню лякалку про перетворення України на «звалище ядерних відходів», а й атакують міжнародну співпрацю в галузі атомної енергетики та переведення АЕС на американське паливо. Саме його кремлівська пропаганда видає за «іноземні відходи». Західну аудиторію росіяни намагаються залякати тим, що українці нібито планують використати збагачений уран не для енергетики, а для створення зброї.

26 червня Telegram-канал «Цифровая армия России», який є одним із майданчиків координації інформаційних атак, опублікував відео заяви британського політика-конспіролога Ендрю Бріджена про українську «брудну бомбу».

За два дні його заяву різними мовами поширили понад 250 вебресурсів, Telegram-каналів, профілів у соцмережах, що орієнтуються на аудиторію не лише в Росії чи Україні, а й у США, Великій Британій, країнах ЄС, зокрема Німеччині. 

Було задіяно традиційні мережі у Telegram та X, створені для поширення російської пропаганди за кордоном сайти Pravda тощо. 

Ще одним напрямком дискредитації переходу на американське ядерне паливо є звинувачення Westinghouse  у «грубому порушенні протоколів обслуговування АЕС», «примусовому запуску аварійних енергоблоків» тощо. На пропагандистському ресурсі «Свободная пресса» у червні було опубліковано декілька матеріалів, автори яких віщують Україні «другий Чорнобиль» через перехід українських атомних електростанцій, зокрема Хмельницької АЕС, з російського на американське паливо. 

Термін «другий Чорнобиль» активно використовується російськими пропагандистами та ботофермами у контексті ядерного шантажу. Від початку червня лише у російськомовному сегменті інтернет-сайтів і соцмереж було розміщено понад 150 публікацій і коментарів з цим словосполученням стосовно України. 

Ядерний шантаж Росії спрямовано не лише на підрив іноземної підтримки України, а й на руйнування української енергетики. Кремль прагне максимально дискредитувати та ускладнити курс України на посилення спроможностей та розвиток атомної генерації. Наразі вона є критично важливою галуззю, яка забезпечує електроенергією як промисловість, так і побутових споживачів.  

Для росіян важливо не лише завдати удару по енергетичній безпеці України, а й зберегти та посилити на міжнародному ринку позиції «Росатому» ‒ державної корпорації, яка є співучасником збройної агресії проти України.    

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу