Роспроп поширює фейк про пожертви Коломойського, Боголюбова та Жеваго на кампанію Трампа

Пропагандисти підробили новинний сюжет BBC про нібито їх внески на 8 млн доларів у криптовалюті

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські акаунти у соцмережі Х поширюють відео із логотипом та дизайном анімацій BBC. У “новинному ролику” йдеться про те, що Костянтин Жеваго, Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов нібито пожертвували на передвиборчу кампанію Дональда Трампа більше восьми мільйонів доларів у криптовалюті. І начебто оприлюднив цю інформацію болгарський журналіст-розслідувач видання The Insider та Bellingcat Христо Грозєв.

Це фейк. Христо Грозєв не робив такого розслідування, а журналісти BBC не випускали такого новинного сюжету. Його немає, ані на офіційному сайті BBC, ані у соцмережах британського медіа. Так само інформації про внески українських бізнесменів у фонд на підтримку Дональда Трампа немає на офіційних сайтах Bellingcat чи The Insider та у соцмережах болгарського журналіста.

Відео було змонтовано з фото та відео, які можна знайти в інтернеті у вільному доступі, зокрема, цих фотографій кандидатів у президенти США Дональда Трампа та Джо Байдена.

Зображення Ігоря Коломойського та Христо Грозєва були відредаговані у графічних редакторах, проте їх оригінальні світлини теж доволі легко знайти в інтернеті.

Федеральне законодавство США напряму забороняє робити внески у фонди кандидатів на виборні посади іноземцям або компаніям, що мають іноземний капітал.

Американським законодавством дозволено жертвувати у фонд на підтримку кандидитів у президенти криптовалюту і на кампанію Дональда Трампа справді вже було багато внесків саме у вигляді електронних грошей. Проте, за даними The Wall Street Journal, Трампу задонатили криптовалюти всього на 3 мільйони доларів. Тоді як пропагандисти вигадали цифру аж у 8 мільйонів доларів від Костянтина Жеваго, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Ігор Коломойський перебуває в українському СІЗО по обвинуваченню у низці кримінальних справ, Костянтин Жеваго заочно заарештований, Костянтину Боголюбову нещодавно ДБР повідомило про підозру.

У 2021 році США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського через причетність до значної корупції.

Ще раніше американські прокурори звинуватили Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у використанні незаконно привласнених коштів для придбання нерухомості в США.

Андрій Оленін