Польський фейк з російським корінням: Україна під виглядом будівництва АЕС на Черкащині створює «брудну бомбу»

Для просування своєї пропаганди Росія використали підробний польськомовний сайт

На польськомовному сайті Niezależny Dziennik Polityczny з’явилась публікація, у якій нібито журналіст на ім’я Яцек Тохман стверджує, що буцімто українська енергетична стратегія зі ставкою на ядерну енергетику та добудову АЕС у Черкаській області є нічим іншим, як «прикриттям» для створення ядерної «брудної» бомби.

Цю «сенсаційну новину» в Інтернеті почали активно поширювати російські ЗМІ та телеграм-канали.

Це фейк. Ми не знайшли підтвердження тому, що «журналіст» з іменем Яцек Тохман взагалі існує. У нього немає фото ані на Niezależny Dziennik Polityczny, ані у профілях на інших сайтах, де нібито публікуються статті під його іменем. У соцмережах під цим іменем відсутні акаунти, схожі на справжні.

Це і не дивно, бо Niezależny Dziennik Polityczny - це фейковий сайт, який транслює російську пропаганду щонайменше з 2020 року. За даними польського фактчекінгового проєкту Oko.Press, більшість публікацій на сайті псевдовидання були скопійовані з інших порталів для того, щоб створити враження повноцінного ЗМІ.

Майже всі власні матеріали видання є російською пропагандою та дезінформацією. А так званий головний редактор видання Адам Камінський є фейковою особою. Його фото на сайті та у соцмережах належать литовському травматологу Андрюсу Жукаускасу. Польські медійники також зазначають, що більшість текстів на цьому сайті написані поганою польською мовою з використанням неіснуючих мовних конструкцій.

Російський фейковий наратив про «створення Україною брудної бомби» чи про «підрив АЕС» є одним з найбільш поширених роспропом та часто використовується як виправдання вторгнення до нашої держави. Таким чином агресор намагається представити саме Україну джерелом небезпеки у світі.

Саме тому росіяни постійно «знаходять» так звані «докази» існування української ядерної програми або намірів її розпочати, залякують світ «українськими терористами», готовими заради провокації підірвати так звану «брудну бомбу» або ж здійснити «провокацію» на АЕС. Хоча саме Росія є країною-терористом, яка постійно використовує ядерний шантаж, щоб вплинути на рішення Заходу щодо України.

Укрінформ вже спростовував фейки про закупівлю «збройового урану» українськими урядовцями» у Нігері, нібито плани України щодо підриву окупованої Запорізької АЕС та навіть «ідею» президента Франції Еммануеля Макрона використати ядерну зброю проти російських військ в Україні.

Раніше Росія поширювала фейк про виробництво Україною хімічної зброї у Авдіївці.

Андрій Оленін