Роспроп поширив фейк про відмову священника ПЦУ відспівувати українських захисників, охрещених в УПЦ (МП)

Пропагандисти видали відео скандалу з представником московської церкви за вигадану негативну історію про ПЦУ

Російські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють відео, на якому священнослужитель спілкується з чоловіком у камуфляжній футболці на підвищених тонах, а інші з люди навколо кричать “Ганьба! Ганьба!”. Пропагандисти пишуть, що ця сварка відбулась у місті Чернівці і розпочалась начебто з вини священника ПЦУ, який нібито відмовився відспівувати двох загиблих українських військових через те, що вони начебто були охрещені в УПЦ (МП).

Це фейк. Насправді все сталося з точністю до навпаки. Оригінальне відео було зняте 10 серпня 2023 року у  селі Іркліїв Золотоніського району Черкаської області.   

Сварка відбулась через служителя УПЦ (МП), який відмовився відспівувати двох військових, бо не хотів вести службу разом з капеланом ПЦУ.

Таким чином пропаганда РФ видала антигуманні дії священника церкви Московського патріархату, які призвели до скандалу у громаді на Черкащині, за вчинок представника ПЦУ.

Журналісти Укрінформу неодноразово  спростовували російські фейкові наративи, спрямовані  проти Православної церкви України. Так, роспроп поширював фейк про те, що у ПЦУ начебто змушують каятись за використання російської мови та про нібито підпал в Україні стародавнього храму, що начебто належав УПЦ МП.

Подібні фейки спрямовані на те, щоб викликати недовіру до ПЦУ,  демонізувати цю конфесію в очах українців та світової спільноти та створити штучний розкол в українському суспільстві на релігійному ґрунті.  

Раніше роспроп поширив відеофейк про негативне ставлення до українських дітей у школах Польщі.    

Андрій Оленін