На західну аудиторію поширюється фейк про купівлю Зеленським автомобіля Гітлера

Пропагандисти створили фейковий сайт для просування дезінформації та використали старе фото автівки з мережі, щоб дискредитувати Президента України

Днями на англомовному сайті Seattle Tribune з’явилася інформація про те, що Президент України Володимир Зеленський нібито придбав автівку вартістю близько $15 млн, яка раніше належала Адольфу Гітлеру. У публікації зазначається, що цей автомобіль буцімто помітили у Києві 6 жовтня, коли з нього виходив Зеленський. Для «підтвердження» пропагандисти додали скріншот нібито з одного з телеграм-каналів, який опублікував фото «припаркованої» біля будівлі Офісу Президента автівки. У статті пов’язують купівлю автомобіля з нещодавньою дипломатичною поїздкою Зеленського до США, під час якої було анонсовано новий пакет допомоги Україні на 7,9 мільярда доларів.

Згодом ця дезінформація почала розганятися через англомовні акаунти у соцмережі X.

Це фейк. Сайт Seattle Tribune, на якому з’явився матеріал, фіктивний і був зареєстрований 3 жовтня, тобто, лише за 4 дні до того, як почали тиражувати даний фейк. Також не зазначається ім’я автора публікації.

Крім цього, в телеграм-каналі, скриншот з якого оприлюдинили пропагандисти на Seattle Tribune, відсутня публікація з фото гітлерівської машини. За допомогою сервісу TGStat, який дає змогу передивлятися видалені публікації у ТГ-каналах, ми з’ясували, що такого допису ніколи не було.

Картинка з автомобілем, на яку посилаються пропагандисти, є підробкою. За допомогою графічного редактора вони поєднали дві окремі фотографії, які можна знайти у відкритих джерелах в Інтернеті.

Для цього було використано фото будівлі Офісу Президента, зроблене ще 4 серпня 2021 року. Цей знімок став тлом підробки.

Фото гітлерівської автівки фейкороби взяли з іншої ілюстрації. На це вказує відображення на дверцятах автомобіля, а також відблиски на дисках.

До того ж, 6 жовтня, коли, за версією пропагандистів, нібито було зроблене фото, в Києві спостерігалася похмура та дощова погода. В цей день в українській столиці навіть зафіксували рекордну кількість опадів для цієї дати з 1970 року.  А підробка, навпаки, свідчить про сонячний день.

Через подібні фейки роспроп намагається дискредитувати українську владу перед міжнародними партнерами та суспільством. Такі підробки спрямовані на те, щоб посіяти недовіру до українських чиновників та переконати західну аудиторію у неналежному використанні іноземної допомоги для нашої держави.

Раніше Укрінформ спростував ворожий фейк  про те, що Олена Зеленська придбала ексклюзивне авто за 4,5 млн євро, який пропагандисти поширювали на передодні саміту НАТО.

Дмитро Бадрак