Церковні фейки від роспропу: продаж «молитви від мобілізації» та прокльони критиків «Плану перемоги» Зеленського

Пропагандисти підробили церковну листівку і допис священника, щоб посіяти розбрат в українському суспільстві

Днями прокремлівські ЗМІ та ворожі телеграм-канали поширили відео та фото, нібито зняті у Свято-Троїцькому храмі ПЦУ, що знаходиться на Троєщині у Києві. На відео невідома особа тримає аркуш паперу начебто з «молитвою від мобілізації». У ролику зазначається, що така «молитва» коштує 10 гривень.

Це фейк. Листівка підроблена за допомогою графічного редактора. Зображений орнамент можна знайти на російських стокових інтернет-ресурсах. Він називається «русский узор». Пропагандисти замінили символ РПЦ з куполами на хрест ПЦУ, роздрукували на листівці та видали це за реальну молитву, яку ще й нібито в Україні продають за гроші.

Окрім того, у тексті молитви всі літери «з» написані латинською «z» - одним із символів російського вторгнення в Україну. Латинську «z» не використовують навіть у старослов’янському правописі, на якому викладені молитви РПЦ.

Достеменно визначити локацію, де саме було зняте відео пропагандистів,  неможливо, адже, окрім руки, що тримає листівку з «молитвою», та церковного вівтаря зі свічками, який може стояти у будь-якому православному храмі у світі, в кадрі більше нічого немає.

Зазначимо, що російські пропагандисти як першоджерело для поширення цього фейку використали акаунт в Instagram, через який тиражували інший фейк.

За повідомленням пропагандистів, цей фейк поширив акаунт з церквою на аватарці, проте його  назву було навмисно замальовано.

Ми з’ясували, що саме таку аватарку тепер має акаунт з нікнеймом natalyjust78, з якого поширювали фейк про те, що у нічному клубі у Лас-Вегасі святкували день народження російського диктатора Володимира Путіна. 

Це не єдиний церковний фейк, нещодавно поширений пропагандистами. Днями z-телеграм-канали повідомили, що священник ПЦУ буцімто прокляв людей, які насміхаються з «Плану перемоги», представленого  Президентом України Володимиром Зеленським. Аби це підтвердити, автори допису поширили скриншот, який начебто зробили з Facebook-акаунту священника Романа Грищука.

Це фейк. На сторінці священника у Facebook такого допису немає. Як виявилося, цей скриншот пропагандисти сфабрикували у графічному редакторі, використавши інший пост Романа Грищука, оприлюднений ще 9 жовтня, тобто до того, як Президент Зеленський представив «План перемоги». В оригінальному дописі священник на відео, навпаки, дає поради парафіянам, як правильно вести себе у разі прокльону. У ролику можна помітити ту ж саму кімнату, що і в підробці пропагандистів. Крім того, на задньому фоні на іконі видно відблиск світла, ідентичний  наведеному у «скриншоті» пропагандистів. 

Журналісти Укрінформу неодноразово спростовували російські фейкові наративи, спрямовані  проти Православної церкви України. Так, роспроп поширював фейк про те, що у ПЦУ начебто змушують каятися за використання російської мови, та про нібито підпал в Україні стародавнього храму, який начебто належав УПЦ МП.

Російські пропагандисти поширюють фейки на релігійну тему, щоб дискредитувати Православну церкву України та посіяти розкол в українському суспільстві.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп підробив обкладинку Charlie Hebdo про українську Формулу миру.

Андрій Оленін, Дмитро Бадрак