У Києві відбулася акція «Полк Азов: Різдво в полоні»

Фото

На Софійській площі Києва родичі полонених військовослужбовців провели акцію "Полк Азов: Різдво в полоні".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь в акції взяли близько сотні людей, серед яких рідні, побратими і друзі захисників Маріуполя, були присутні представники вітчизняних і зарубіжних ЗМІ.

«Полк АЗОВ: Різдво в полоні» / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

Поблизу головної ялинки країни учасники заходу встановили стіл, на якому поставили традиційні різдвяні страви, дідух і свічки. Рідні полонених закликали всіх українців, які скоро зберуться за різдвяною вечерею, помолитися за захисників Азовсталі та вшанувати всіх, хто віддав життя за незалежність України.

Учасники принесли плакати "Вони боролись за нас, ми боремося за них", "Герої Азова мають бути звільнені", "Азовсталь. Життя має значення" та інші.

Батько одного з полонених зізнався у розмові з кореспондентом Укрінформу, що найважче – це невідомість. "Наші хлопці потрапили в полон ще в травні. Літо минуло, осінь, вже зима... Коли немає зворотного зв'язку, це страшно. Мені як батьку це крає серце: ніякого зв'язку з дитиною немає. Ми дізнаємось щось лише від тих, хто приходить за обміном і каже, що бачив живим того чи того", - сказав чоловік.

У Києві родичі полонених військових провели мирну акцію / Фото: Ірина Кожухар

Як повідомляв Укрінформ, українські військові понад 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь", яка тривала кілька днів. 6 червня Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами сказав, що у полоні перебувають понад 2,5 тисячі захисників Маріуполя.

Читайте також: Зеленський нагородив звільнених з полону захисників України

21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також десятьох іноземців, які воювали на боці Збройних сил України. Зокрема, з полону повернули захисників Маріуполя, серед яких командир полку «Азов» Денис Прокопенко («Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина»), командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов, пресофіцер полку «Азов» Дмитро Козацький («Орест»), голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, медик Катерина Поліщук («Пташка») та інші.