У Києві відбулася творча зустріч із захисницею Маріуполя Валерією Суботіною

Фото

У Будинку кіно відбувся творчий вечір захисниці Маріуполя Валерії (Нави) Суботіної (Карпиленко), присвячений її збірці поезій "Квіти і зброя" та поверненню з полону.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У полоні ти відрізаний від будь-якої інформації. Тож неможливо точно знати, чи за тебе борються, чи на тебе чекають. Але всі, хто довго перебувають у полоні, усвідомлюють: скільки ти там би не знаходився, Україна не могла тебе покинути, як і друзі, і рідні. Але як важливо вийти звідти і впевнитися, що так воно і є!" - сказала Суботіна (Карпиленко).

Вона зачитала три власні поезії. Одну - про Маріуполь, другу присвятила військовим, які наразі перебувають у полоні - цей вірш вона написала вчора. Третій вірш був про чоловіка Андрія, з яким пробула у шлюбі три дні: 5 травня 2022 року було зареєстровано шлюб, а 7 травня він не повернувся з бойового завдання.

Читайте також: У Мюнхені відбудеться творча зустріч з українською поетесою Катериною Калитко

Творчий вечір зібрав у Червоній залі Будинку кіно друзів, знайомих, посестер і побратимів Нави. Вони виходили на сцену, аби поділитися життєвими історіями, які їх поєднують з військовослужбовицею, зачитували її вірші зі збірки "Квіти і зброя", а дехто присвячував власні поезії, натхненням для яких стало кохання подружжя Суботіних.

"Нас усіх об'єднує війна… Серед нас є сім'ї, які дочекалися рідних з полону. Ось і наша сталева донечка (Валерія Суботіна - ред.) разом із нами, дякувати Богу. Але ніхто із нас не може спокійно жити, бо дуже багато наших рідних і близьких зараз у полоні. Ми маємо разом боротися, щоб якомога швидше наші воїни повернулися з полону. І ми продовжуватимемо боротьбу, бо материнські серця не можуть по-іншому", - сказала мати загиблого захисника Маріуполя Людмила Суботіна.

Читайте також: У Києві відбудеться допрем'єрний показ стрічки «Обмін»

Також під час заходу виступили українські митці. Зокрема, пісні на вірші Нави виконав актор-військовослужбовець Дмитро Лінартович, композиції на твори Григорія Сковороди та Василя Стуса - лірник і бандурист Тарас Компаніченко, а пісні "Поцілуй мене на прощання", "Повернись живим" та "Перемога" заспівала народна артистка України Марія Бурмака.

"Я часто буваю красномовний, але зараз не маю, що сказати. Я радий, що ця історія хоч частково має чудесне завершення", - зауважив Компаніченко.

Як повідомлялося, речниця полку "Азов", захисниця Азовсталі й Маріуполя Валерія Суботіна (Карпиленко) повернулася до України з російського полону під час обміну військовополоненими 10 квітня.