Wikibusines зробив ребрендинг: новий логотип, естетика вікінгів та глобальна експансія

Компанія Wikibusines з 2010 року займається піаром та репутаційним менеджментом у Вікіпедії у регіоні Центрально-Східної Європи. З нагоди 11-річчя агенції, команда вирішила провести ребрендинг і стати Wikibusines — прибрати одну “s”, орієнтуючись на тренд оптимізації та есенціального мінімалізму.

Нову бренд-стратегію створював київський дизайнер Tony Gonzo (inst: @tony_gonzo_). В оновленому позиціюванні бренду комбінуються класика з модерном, лаконічність із креативністю, багаторічний досвід зі свіжістю поглядів, гібридний підхід до вирішення задач.

Логотип Wikibusines (Вікібізнес) — це назва компанії із закладкою для книги. Для трьох версій сайту логотип було адаптовано на англійську, українську та російську мови. Жовта закладка — яскравий акцент, який візуально довершує лаконічну назву. Раніше замість неї був знак сонця, але його вирішили замінити — менше символізму, більше прямої, відкритої комунікації. Закладка означає перехід процесу у результат, відбиток, який кожна особистість залишає по собі.

Новий слоган бренду — Writing History, що походить від фразеологізму «увійти в історію», наголошує на роботі компанії з наймасштабнішим у світі енциклопедичним джерелом, Вікіпедією. «Вже 11 рік компанія створює статті для Вікіпедії про важливі події, великі компанії, видатних постатей. Так як платформа, з якою ми працюємо, є енциклопедією, світовою онлайн-довідкою, ми можемо сміливо вважати написання історії нашою місією. Ми пишемо історію брендів», — ділиться співзасновник і продуктовий директор Wikibusines Роман Мельник.

Одну “s” було вирішено опустити, адже її відсутність ніяк не впливає на вимовляння, але робить логотип компактним, універсальним і ефективнішим. Для назви використовуються три варіації шрифту Sofia Sans: light, regular і semi-bold.

Тяжіння до оптимізації відобразилося і у кольоровій айдентиці: з трьох кольорів (синього, жовтого і чорного), було вирішено залишити жовтий і чорний — один кольоровий акцент швидше зчитується і запам‘ятовується.

Слідом за новою айдентикою компанія повністю переробила сайт і переїхала на новий домен: wikibusines.com. Усі попередні домени в презентаціях налаштовані редиректами, тож продовжують працювати.

«Взаємодія з новим стилем бренду — взаємодія з вовком з Волл-стріт. Це амбітний і досвідчений професіонал, який знає, як правильно розставляти пріоритети для максимального результату», — додає співзасновник і комерційний директор  Вікібізнес Богдан Дубильовський.

Переосмислення автентики бренду наштовхнуло команду на створення тематичного внутрішнього вікі-мерчу: за основу було взято естетику вікінгів — завойовників, які надихаються підкоренням нових регіонів, а у випадку команди —  нових ринків.

Нова айдентика покликана прискорити експансію компанії. Вікібізнес планує створювати статті для клієнтів із 50 країн світу уже до кінця 2022 року.