Спікер ВР розповів про фінансові результати антикорупційної стратегії

В Україні корупція як поняття має бути викоренена, наші громадяни не матимуть поблажливості до будь-яких проявів цього явища після перемоги у війні з РФ.

Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«У мене є великий оптимізм щодо того, як сьогодні почали працювати антикорупційні органи України. І я точно знаю, що у Президента, у Прем’єра, у мене є абсолютно нульова толерантність до корупції. Це означає, що ми маємо зробити все, щоб в Україні корупція як поняття була викоренена», - заявив спікер.

Він додав, що в Україні дуже потужне громадянське суспільство, яке не дасть приховати ті чи інші прояви корупції. Під час війни будь-які прояви корупції і несправедливості сприймаються у рази критичніше.

«І ми бачимо, що кожен потенційний скандал завершується великим суспільним спротивом. І це абсолютно правильно, бо Україна переродилася, вона абсолютно інша. І український народ – я глибоко переконаний – після завершення війни, після нашої перемоги не матиме взагалі ніякої поблажливості до будь-яких проявів корупції на найнижчому рівні. Бо дуже дорогою ціною дається ця зміна світогляду», - вважає Стефанчук.

Він зауважив, що на сьогодні в державі створено весь комплекс антикорупційних органів - починаючи від НАЗК, НАБУ, САП з "потужними повноваженнями" і до Вищого антикорупційного суду.

Стосовно фінансових результатів антикорупційної стратегії, яка попередньо має забезпечити Україні додатково 200 млрд грн на рік, Стефанчук нагадав, що стратегія розрахована на 2023-2025 роки.

Читайте також: В ОП відреагували на заяву ексглави Єврокомісії про «тотальну корупцію» в Україні

«Ми знаходимося лише у половині 2024 року, але я вже бачу, що дуже багато тендерів, які підлаштовані під когось корупційно, зносяться, дуже багато людей притягуються до відповідальності. Ми будемо очікувати кінцевих вироків, коли на особу, яка звинувачена у корупції, буде накладено відповідне стягнення, особливо що стосується відшкодування шкоди, якої вона завдала держбюджету України. Тоді вже можемо порахувати (фінансові результати – ред.), і я думаю, що ця цифра може бути перспективно і більшою», - сказав Голова ВР.

Як повідомлялося, керівник САП Олександр Клименко заявив, що кількість осіб, які переховуються від досудового розслідування у кримінальних провадженнях Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро України на територіях інших країн, постійно зростає.