Зміни в уряді: Рада призначила двох віцепрем’єрів і сімох міністрів

Верховна Рада підтримала призначення віцепрем'єр-міністра з євроінтеграції - міністра юстиції, віцепрем'єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад та територій, а також очільників МЗС, Мінстратегпрому, Мінагрополітики, Мінветеранів, Міністерства культури та стратегічних комунікацій, Міндовкілля і Мінмолодьспорту.

Про це передає Укрінформ.

Зокрема, призначення віцепрем’єра з питань євроінтеграції - міністра юстиції Ольги Стефанішиної підтримали 253 депутати, віцепрем'єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад та територій Олексія Кулеби - 240, міністра закордонних справ Андрія Сибіги - 258, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Германа Сметаніна - 247, міністра аграрної політики Віталія Коваля - 251, міністра у справах ветеранів Наталії Калмикової - 256, міністра культури та стратегічних комунікацій Миколи Точицького - 252, міністра захисту довкілля та природних ресурсів Світлани Гринчук - 246, міністра молоді та спорту Матвія Бідного - 239.

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня Верховна Рада підтримала відставку віцепрем’єра з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, міністра юстиції Дениса Малюськи, міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця.

5 вересня народні депутати підтримали відставку Дмитра Кулеби з посади глави МВС і відставку віцепремʼєр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

Ввечері 4 вересня до Верховної Ради за пропозицією депутатської фракції "Слуга народу" надійшли подання про призначення нових кандидатур у Кабінеті Міністрів

Профільні комітети Верховної Ради рекомендували призначити Наталію Калмикову, Миколу Точицького, Світлану Гринчук, Матвія Бідного, Ольгу Стефанішину, Германа Сметаніна, Віталія Коваля й Олексія Кулебу на посади очільників відповідних міністерств. 

У четвер Верховна Рада проголосувала за відставку голови Фонду державного майна Віталія Коваля.

Читайте також: Президент - про зміни в уряді: Нам потрібна нова енергія

***

Ольгу Стефанішину призначили на посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України 4 червня 2020 року. До того вона працювала генеральною директоркою Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

***

Олексій Кулеба обіймав посаду директора Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради з листопада 2019 року. З січня 2021 року призначений першим заступником голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень. З лютого 2022 року працював головою Київської обласної державної адміністрації. З березня 2022 року призначений радником патронатної служби начальника Київської обласної військової адміністрації. З травня 2022 року призначений головою Київської обладміністрації. Указом Президента України 24 січня 2023 року призначений заступником керівника Офісу Президента України.

***

Андрій Сибіга з 2016 по 2021 рік працював послом України у Туреччині. У травні 2021 був призначений заступником керівника Офісу Президента України. В ОП Сибіга займався питаннями зовнішньої політики та розвитку стратегічного партнерства. У квітні 2024 року за рішенням уряду став першим заступником міністра закордонних справ.

***

Герман Сметанін з 2014 по 2015 рік працював у Харківському конструкторському бюро машинобудування, яке є складовою частиною Укроборонпрому. Надалі працював головним конструктором та головним інженером Львівського бронетанкового заводу. У 2020-2021 роках працював директором з виробництва ДП «Завод імені В.О. Малишева». З квітня 2021 року по квітень 2023 року працював директором Державного підприємства «Харківський бронетанковий завод». У квітні 2023 року Кабінетом міністрів України призначений генеральним директором Державного підприємства «Завод імені В.О. Малишева». 28 червня 2023 року Кабмін призначив Германа Сметаніна новим керівником АТ «Українська оборонна промисловість».

***

Віталій Коваль був призначений головою ФДМУ 21 листопада 2023 року. На цій посаді він працював до 5 вересня 2024 року. До того він із 2019 року очолював Рівненську обласну державну адміністрацію.

***

Наталія Калмикова з 27 вересня 2023 року була заступницею міністра оборони з питань соціального розвитку. Із лютого 2022 по вересень 2023 року – виконавчою директоркою Українського ветеранського фонду. З червня по грудень 2021 року обіймала посаду радниці з гендерних питань Командування Сухопутних військ ЗСУ.

***

Миколу Точицького у квітні 2024 року призначили заступником керівника Офісу Президента України. У 2021-2024 роках був заступником міністра закордонних справ. У 2016-2021 роках – представник України при Європейському Союзі. У той же період за сумісництвом був послом України в Бельгії та в Люксембурзі й представником України при Європейському Співтоваристві з атомної енергії. У 2010-2016 роках – постійний представник України при Раді Європи. У 2009 році Точицькому присвоєного дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла. У 2008-2010 роках – перший заступник керівника, згодом – керівник Головної служби з питань міжнародного співробітництва Секретаріату Президента України. У 2005-2008 роках був генеральним консулом України в Сан-Франциско. У 2004-2005 роках – начальник Управління консульської служби МЗС України. У 2003-2004 роках був першим заступником директора, згодом – директором Кабінету міністра закордонних справ України. У 2001-2003 роках – радник Постійного представництва України при Раді Європи. У 1998-2001 роках працював в МЗС на посадах першого секретаря й радника Департаменту з питань політики та безпеки та першого секретаря Управління контролю над озброєнням та науково-технічного співробітництва МЗС. У 1995-1998 роках працював при посольстві України в Королівстві Бельгія як третій та другий секретар. У 1993-1995 роках – аташе, згодом – третій секретар Управління контролю над озброєнням та роззброєнням МЗС України.

***

Світлана Гринчук у 2016 році очолила Департамент з питань зміни клімату та захисту озонового шару в Міністерстві навколишнього середовища. Опікувалась ратифікацією та імплементацією Паризької кліматичної угоди та забезпеченням виконання Україною міжнародних зобов’язань за Кіотським та Монреальським протоколами.  У 2019 році обіймала посаду радниці глави уряду. Займалася питаннями охорони навколишнього середовища і зміни клімату. 5 вересня 2023 року Гринчук обійняла посаду заступниці міністра енергетики, також керувала Офісом підтримки реформ при відомстві.

***

Матвій Бідний був призначений на посаду виконуючого обов’язки міністра молоді та спорту 9 листопада 2023 року. З 2016 по 2020 роки він виконував функції директора департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту. З 2020 року був заступником міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта, який подав у відставку 9 листопада 2023 року.