ВР дійшла згоди з "венеціанкою" щодо законопроекту про Антикорупційний суд - депутат

Верховна Рада дішла згоди з Венеціанською комісією щодо законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд".

Про це журналістам заявив один із авторів законопроекту Георгій Вашадзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Переговори з представниками Венеціанської комісії минули конструктивно, у них брав участь Голова Верховної Ради Андрій Парубій, голова профільного комітету. Найголовніше, про що ми домовились, - по-перше, ті питання, які вже були вирішені з МВФ: підслідність, кваліфікаційні вимоги. У нас є повна згода з Венеціанською комісією. Ті альтернативні рішення, які наша команда запропонувала, фактично прийнятні для всіх сторін", - сказав Вашадзе.

Стосовно повноважень Громадської ради міжнародних експертів, за словами депутата, є домовленість "щодо того принципу, який ми запропонували". Вашадзе підкреслив, що це питання обговорюватиметься на зустрічі з юристами та представниками МВФ сьогодні ввечері. "У нас будуть додаткові переговори разом із представниками МВФ, де буде остаточно прийнято рішення щодо того, якою має бути більшість на спільному засіданні міжнародних експертів у разі їхнього негативного рішення (вето)", - сказав він.

Водночас політик уточнив, що експерти отримають навіть більше повноважень, аніж розраховувала міжнародна спільнота: "З одного боку, вони будуть визначати доброчесність, конфлікт інтересів, а з іншого боку - кваліфікаційні вимоги до суддів Антикорупційного суду".

Він додав, що на пропозицію Президента України включено й положення, що експерти отримуватимуть зарплату за свою роботу. За його підрахунками, йдеться про суму близько 7 тис. дол. Їм також оплачуватимуть проживання і перельоти.

При цьому, наголосив Вашадзе, ані Венеціанська комісія, ані представники МВФ не порушували питання додаткових гарантій суддям Антикорупційного суду. Народні депутати запропонували врахувати, щоб тільки генеральний прокурор міг притягувати цих суддів до відповідальності, причому справи розслідуватиме не НАБУ, а ДБР задля недопущення конфлікту інтересів.

Сторони також дійшли згоди, щоб кримінальні справи, які вже розглядаються в суді, не переносилися до Антикорупційного суду після його створення, аби "не перевантажувати", зауважив депутат.

Читайте також: Затверджувати кандидатів в антикорупційний суд мають світові експерти - Бурбак

За прогнозами Вашадзе, Антикорупційний суд в Україні може запрацювати на початку 2019 року.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко у грудні 2017 року вніс до Верховної Ради законопроект "Про Вищий антикорупційний суд" (№ 7440). 

1 березня 2018-го Верховна Рада ухвалила цей законопроект у першому читанні.

Водночас у МВФ, Світовому банку та ЄС заявили, що законопроект порушує зобов'язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії.