Донбас і Крим: Тимошенко пропонує новий формат "Будапешт +"

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко запропонувала новий політико-дипломатичний формат "Будапешт +" для припинення війни на Донбасі та реінтеграції Криму з одночасним збереженням мінського процесу.

Про це вона заявила на форумі "Нова стратегія миру та безпеки", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Визнавши реалії нашої війни у правильному і повному контексті, ми маємо запровадити ефективний механізм встановлення миру. Ми пропонуємо політико-дипломатичний формат "Будапешт +", - сказала Тимошенко.

Вона наголосила, що цей формат має працювати одночасно з посиленням української армії.

Політик нагадала, що у Будапешті у 1994 році було підписано меморандум про гарантії безпеки у зв’язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, за яким Україна отримувала безпекові гарантії в обмін на свій ядерний потенціал. Вона підкреслила, що гарантії не були виконані.

"Було створено прецедент, який руйнує не лише безпеку України. Саме тому сьогодні ми мусимо наполягати на відновленні і запровадженні справжніх безпекових гарантій, які повернуть в Україну мир", - зазначила Тимошенко. За її словами, безпідставними є заяви про те, що меморандум не має юридичної сили, зокрема через те, що країни-підписанти не ратифікували його. Тимошенко підкреслила, що законодавство цих країн на момент підписання не вимагало ратифікації документа, а у його тексті зазначається, що він набуває чинності з моменту підписання.

Лідер "Батьківщини" зазначила, що в її стратегії досягнення миру провідна роль належить посиленому формату переговорів "Будапешт+". У цей посилений формат, за її словами, мають ввійти всі країни-гаранти територіальної цілісності й суверенітету України: США, Велика Британія, Росія і Україна за Будапештським меморандумом.

"Але ми добре знаємо, що трохи пізніше до Будапештського меморандуму приєдналися Франція і Китай. Це ще посилює міць і потужність цих гарантій", - зазначила Тимошенко.

У зв’язку з цим Україна, на думку Тимошенко, має окремо звернутися до Китаю з пропозицією "долучитися до відновлення широкого консенсусу щодо територіальної цілісності країн, причетних до врегулювання після холодної війни".

Читайте також: Тимошенко заявила про створення "воєнного кабінету"

Окрім того, у цьому посиленому форматі обов’язково має брати участь Німеччина: "Тому що Німеччина і персонально (канцлер ФРН - ред.) Ангела Меркель доклали надзусиль, щоб спробувати призупинити війну і припинити війну".

Водночас вона заявила про необхідність продовження переговорів в рамках мінського процесу. "Хочу чітко заявити, ми не закликаємо, не дай Боже, вбити стагнуючий мінський процес, особливо в умовах на цю хвилину відсутності інших посилених паралельних політико-дипломатичних форматів. Ми будемо, як можливо, співпрацювати з західними країнами, з глобальним світом, щоб мінський формат набув якоїсь реальності і дієвості. Але ми пропонуємо принцип поліваріантності шляхів до миру", - сказала Тимошенко.