Президенти України і США погодили дорожню карту у відносинах, і це дуже важливо - Яценюк

Президенти України і США погодили чіткий порядок денний у двосторонніх відносинах, про що свідчить оприлюднена спільна заява щодо стратегічного партнерства.

Про це сказав голова Київського безпекового форуму, Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу КБФ.

Коментуючи спільну заяву України і США, політик заявив: «Це певний план дій між нашими двома країнами. Це дуже чітко визначені результати, які мають бути досягнуті українською стороною. І дуже чітко визначені цілі, досягнення яких має бути підтримано владою США. Дуже важливо, що обидва президенти погодили чітко визначений порядок денний і дорожню карту».

Водночас голова КБФ згадав про кілька питань, які ще потребують розв’язання. Зокрема, йдеться про російський проєкт «Північний потік-2», який Яценюк назвав «антиамериканським, антиукраїнським і антиєвропейським». Однак це питання, за його словами, не є двосторооннім і передбачає «як мінімум співробітництво між Україною, Німеччиною, Європейським Союзом і Сполученими Штатами».

Читайте також: Зеленський порушував тему Криму на всіх зустрічах у Вашингтоні - Кулеба

Крім того, на його думку, потрібно більше обговорювати питання мінського процесу, який, за визначенням Яценюка, зайшов у глухий кут. «І знову-таки, це не двостороннє питання, а як мінімум тристороннє питання між Україною, Францією, Німеччиною, плюс Сполучені Штати», - наголосив політик.

Водночас Яценюк назвав зустріч президентів України і США «безсумнівно хорошою». «Оптика в цій зустрічі була правильна», - зауважив він.

Як повідомлялося, 1 вересня у Вашингтоні відбулася зустріч президентів України та США Володимира Зеленського та Джозефа Байдена.