Кулеба розповів, яким чином Україна реагує на проблеми бізнесменів за кордоном

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що не тільки іноземні бізнесмени мають проблеми в Україні, а й українські – в інших країнах, але Україна на це не скаржиться, а обговорює їх з партнерами.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кулеба сказав під час виступу на форумі Ялтинська європейська стратегія (YES) у Києві.

Перед цим президентка Естонії Керсті Кальюлайд у виступі на форумі YES заявила, що за п’ять років не побачила наближення України до виконання Копенгагенських критеріїв членства в ЄС і що естонські інвестори мають проблеми в Україні.

Читайте також: Кулеба - про Мінські угоди: Україна не буде перетинати свої «червоні лінії»

«Україна не скаржиться на слова президентки Естонії. Ми чули багато різного від наших друзів і партнерів, ми знаємо, хто з них щирий, а хто прикидається. Це життя. По-друге, на Україну не треба тиснути, аби вона щось зробила, вона сама здатна впоратися зі своєю долею», - зауважив глава української дипломатії.

Кулеба додав, що коли він у справах виїздить за кордон, щоразу в нього є два списки: один – це список проблем, з якими зіткнулися іноземні компанії в Україні, а другий – це проблеми українських компаній у тій чи іншій країні.

«Ми не скаржимося, ми просто обговорюємо ці проблеми. Якби тут (на форумі YES/ - ред.) була спеціальна сесія, присвячена проблемам, з якими стикаються українські компанії на іноземних ринках, у цій залі була б купа учасників», - спрогнозував міністр.

Читайте також: МЗС працює над втіленням досягнутих у Штатах домовленостей – Кулеба

Як повідомлялося, раніше президентка Естонії Керсті Кальюлайд заявила, що ЄС варто бути сміливішим у питанні розширення щодо східних партнерів, однак Україні, Молдові та Грузії необхідно «ще 20 років роботи» для готовності до членства у ЄС.

У відповідь на це глава МЗС України Дмитро Кулеба висловив розчарування такими заявами і назвав їх недоречними і повідомив, що українська сторона довела цю позицію до посла Естонії в Україні.