Держдеп стурбований через активність російських військ біля України

Офіційний Вашингтон знову висловив стурбованість у зв’язку з нарощуванням Росією військових сил поблизу українського кордону.

З відповідною заявою виступила в п’ятницю під час телефонного пресбрифінгу перша заступниця речника Держдепартаменту США Джаліна Портер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми чітко наголошували й раніше, що будь-яка ескалація чи агресивний вид дій серйозно непокоїтиме Сполучені Штати, і ми безумовно стурбовані повідомленнями про незвичайну військову активність Росії поблизу України»,- підкреслила представниця Держдепартаменту США.

Читайте також: США провели міжнародні консультації через скупчення сил РФ біля України – Білий дім

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого тижня американське видання The Washington Post повідомило, що Сполучені Штати і ЄС фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. При цьому були відзначені «незвичайні переміщення» техніки та військових у західному регіоні РФ, що нагадує ситуацію, яка виникла у квітні цього року та викликала резонанс у міжнародній спільноті.

Пізніше Головне управління розвідки Міністерства оборони України зазначило, що не зафіксувало додаткового перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною, а інформацію про передислокацію вважає елементом інформаційно-психологічних дій.

Читайте також: Розвідка не підтверджує нарощування військ РФ на кордоні з Україною - Генштаб

Після цього американське видання POLITICO оприлюднило знімки, зроблені комерційним супутником, на підтвердження попередньої публікації WP. Видання із посиланням на приватне аналітичне агентство Janes вказало, що Росія зосереджує неподалік України підрозділи й частини 1-ї гвардійської танкової армії РФ, а також 4-ї танкової дивізії, оснащені бойовими танками Т-80У та самохідною артилерією.