Перспективи на 10 років: Кулеба вказав на «особливий наголос» у Хартії зі США

Хартія стратегічного партнерства Україна-США - це довгострокова стратегія розвитку відносин двох країн на 10 років, в якій закріплюється підтримка у протидії агресії РФ та подальша оборонна співпраця.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

“Нова хартія — це довгострокова стратегія розвитку відносин України та США на наступні 10 років. США закріпили підтримку України у протидії російській агресії, подальшу оборонну співпрацю, і це був особливий наголос, який робила саме українська делегація. Наданням Україні озброєння, яке зміцнить нашу обороноздатність, Сполучені Штати взяли зобов’язання санкцій проти Росії до відновлення територіальної цілісності України, підтвердили підтримку курсу України на членство в НАТО”, - зазначив міністр.

Він додав, що новий рівень стратегічного партнерства та нова Хартія зі США мають ключове значення для системної протидії агресії РФ.

“Все це особливо важливо на тлі зростання агресивних дій Росії. У Кремлі мають розуміти, що Росія має сильних союзників і ціна будь-яких військових і гібридних авантюр буде для Росії зависокою”, - підкреслив Кулеба.

Глава МЗС також акцентував, що на низці зустрічей у Вашингтоні українська делегація працювала над трьома блоками питань з ключовими партнерами.

“Перший — це безпека України. Це була головна тема наших зустрічей і зокрема зустрічей в Раді національної безпеки, де Андрій Єрмак зустрівся зі своїм колегою, радником з питань національної безпеки США Джейком Саліваном. Скрізь ми фокусували увагу наших партнерів на двох речах: необхідності консолідованого стримування Росії і невідкладної додаткової підтримки обороноздатності України”, - поінформував міністр.

Другий блок питань стосувався торговельно-економічних відносин. “Я думаю, що є всі підстави говорити про те, що ми будемо успішно рухатися за цим треком: більше інвестицій в Україну, більше торгівлі між нашими країнами”, - зауважив Кулеба.

Третій блок стосувався реформ і трансформації, які відбуваються в Україні. Глава української дипломатії наголосив, що делегація отримала повну підтримку з боку США реформаторським процесам.

Міністр також констатував, що цей рік є безпрецедентним у відносинах зі США, а час турбулентності залишився позаду.

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 10 листопада, в Вашингтоні відбулося засідання Комісії стратегічного партнерства Україна-США, яке пройшло під головуванням міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби й Державного секретаря США Ентоні Блінкена.

На ньому Кулеба й Блінкен підписали в середу Хартію стратегічного партнерства Україна – США, яка визначає основні напрями двосторонніх відносин у ключових сферах на десятиліття вперед.