Франція застерегла Росію від нової агресії проти України

Франція сьогодні застерегла Москву від завдання подальшої шкоди територіальній цілісності України після того, як США поділилися з європейськими союзниками своїми побоюваннями щодо переміщення російських військових на кордоні з Україною та підготовки потенційного нападу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Міністри закордонних справ та оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан та Флоренс Парлі виступили з незвично відвертою заявою після зустрічі з російськими колегами у Парижі.

«Двоє міністрів висловили занепокоєння погіршенням безпекової ситуації в Україні та чітко попередили про серйозні наслідки будь-якої подальшої можливої ​​шкоди територіальній цілісності України», – йдеться у повідомленні.

Раніше Москва відкинула припущення, що вона розглядає можливість нападу на Україну та звинуватила Сполучені Штати в агресивних кроках у Чорному морі.

Окрім того, одне дипломатичне джерело повідомило, що минулого тижня на засіданні Північноатлантичної ради - головного органу, що приймає політичні рішення у НАТО - Карен Донфрід, помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії, детальніше поінформувала про свою недавню поїздку до Москви та поділилася стурбованістю нарощуванням російських військ біля кордону з Україною.

"Модель поведінки РФ відрізняється від того, що ми бачили раніше. Поки що незрозуміло, чи це військове нарощування має на меті вторгнення в Україну, чи це просто чергові навчання", - повідомило джерело Reuters у НАТО.

Також міністри закликали Москву поновити переговори в Нормандському форматі, погоджуючись у найближчий час провести міністерську зустріч відповідно до зобов’язань президента Путіна, повідомили в МЗС Франції.

Представники французького уряду нагадали Росії про її зобов'язання, взяті нею в рамках ОБСЄ, щодо прозорості військових переміщень і дій, а також - про повне виконання заходів довіри та безпеки, передбачених цими рамками.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Головного управління розвідки Міноборони, станом на початок листопада 2021 року біля українського кордону та на тимчасово окупованих територіях Російською Федерацією зосереджено угруповання військ (сил) загальною чисельністю близько 90 тисяч осіб.

Американське видання Politico напередодні оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують нещодавні повідомлення про те, що Москва знову накопичує війська та військову техніку на кордоні з Україною.

Раніше кілька джерел, у тому числі авторитетне американське видання The Washington Post, написали, що останніми тижнями РФ відновила переміщення техніки та військових до кордону з Україною.

Газета із посиланням на неназваних співрозмовників серед американських та європейських посадовців зазначає, що це почалося після того, як Кремль завершив спільні з Білоруссю масштабні військові навчання «Захід-2021» півтора місяця тому.