Об'єктом російської агресії вже стають країни ЄС та НАТО — політолог

Геополітичні амбіції Кремля загрожують уже не лише Україні, а й низці країн Європейського Союзу та НАТО, й подібні дії мають зустріти рішучу відсіч.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив політолог Петро Олещук.

"Доки Росія не відчує реального опору своїм зусиллям щодо реалізації своїх імперіалістичних проєктів, навряд чи вона відмовиться від подібних дій. І ми бачимо, що зараз об'єктом російської агресії стає вже навіть не Україна, а країни Європейського Союзу та країни НАТО. І вже їм необхідно якимось чином виробляти свою політику у цьому питанні. Бо ми не знаємо, що далі буде", — зазначив політолог.

За його словами, це твердження яскраво ілюструє криза з мігрантами на білорусько-польському кордоні, в якій, за заявами експертів, є російський слід.

"Зараз з руки Кремля, наприклад, штурмують кордони Європейського Союзу за допомогою колон біженців. Що буде далі за цими проривами біженців — ми не знаємо", — наголосив Олещук.

Він відзначив, що ситуація не дає оптимістичних перспектив урегулювання конфлікту на Донбасі.

"І вся ця ситуація не дає нам змоги сподіватися, що саме зараз можливий будь-який прогрес [щодо врегулювання ситуації на Донбасі]. Тому що Росія зараз демонструє, що вона налаштована саме на подальшу ескалацію", — сказав політолог.

Поки що дії Кремля не дають можливості прогнозувати мирні переговори з Росією, підкреслив він.

"Залишається лише сподіватися на те, що ось ця демонстрація можливої ​​ескалації —це остання спроба схилити всіх до прийняття свого бачення майбутнього України, майбутнього світу. І що за цим піде (оскільки це продовжуватися вічно не може) якась конструктивніша, предметніша розмова. Але поки що в це віриться насилу. Поки що, чесно кажучи, ймовірнішим виглядає те, що нам потрібно все-таки очікувати на будь-які можливі дії від Росії, і бути до цього готовими", — резюмував Олещук.

Як повідомлялося, із серпня польські прикордонники запобігли близько 35 тисячам спроб нелегального перетину кордону з території Білорусі мігрантами з Близького Сходу та країн Африки.

До кордону Польщі з території РБ 8 листопада підійшла велика група мігрантів, яка зробила спробу масованого силового перетину кордону з Польщею.

Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП, країни Балтії та ЄС.

До кінця листопада у прикордонній зоні Польщі з Білоруссю діє надзвичайний стан.

ЄС, НАТО США та країни регіону засудили гібридні дії білоруського режиму проти Польщі та країн Балтії.