Київ має вимагати від Брюсселя консультацій щодо ситуації на білоруському кордоні – Яценюк

Українська влада має вимагати від Європейського Союзу спільних консультацій щодо вирішення ситуації на білоруському кордоні.

Про це заявив експрем'єр-міністр, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, передає Укрінформ з посиланням на «Народний фронт».

«Білорусь, по суті, вже анексована Путіним. Російські військовослужбовці, російські літаки вже захопили білоруський простір. На моє переконання, це вже завершення анексії Білорусі. Олександр Лукашенко ніякий не батька. Він - міжнародний злочинець. І його начальник Путін – такий самий міжнародний злочинець. Ці двоє представляють загрозу для нашої країни», - наголосив він.

На переконання Яценюка, «в Кремлі у ФСБ зараз планують, як перенаправити міграційний потік з боку Європейського Союзу в Україну». «І це питання днів - це буде чи ні», - зазначив він.

Яценюк заявив, що українська влада повинна терміново вимагати від Європейського Союзу спільних консультацій, як вирішувати цю проблему: «Тому що це не просто проблема Європейського Союзу. Це проблема так само України».

«Це дуже серйозна проблема, і в цій проблемі має бути відповідь, у тому числі, і ЄС. Не можна постійно пригинатися під Путіним. Він і перекриває газ, і відправляє мігрантів, погрожує НАТО, погрожує Європі. Ми як Україна боронимо себе. Ми боронимо кордони ЄС. Ви можете не пускати йому «Північний потік-2»? Покажіть йому, що ви його не боїтеся. Ми як Україна це показали. Тому нам тут треба єдність з Європою і спільна сила. Це не перше і останнє випробування, яке нам Путін буде показувати», - підкреслив Яценюк.

Як повідомлялося, впродовж останніх місяців Польща, Литва і Латвія фіксують посилений потік нелегалів з Близького Сходу, які намагаються через Білорусь потрапити на територію ЄС.

Євросоюз звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску і готує п'ятий пакет санкцій проти режиму Лукашенка через використання ним мігрантів як інструменту проти країн блоку.

Польський кордон зараз захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських. У неділю, 14 листопада, польські прикордонники зафіксували дії, що свідчать про підготовку білоруською стороною силового прориву кордону мігрантами. Зокрема, мігранти починають розбирати намети біля кордону, вони отримують від білоруської сторони інструкції, інвентар, перцевий газ.

Україна також посилює кордон із Білоруссю і направляє туди додатково 8,5 тисячі військових.

За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, міграційна криза на кордоні Білорусі та Польщі штучно створена спільними зусиллям Путіна та Лукашенка, і нині у Білорусі вже перебуває близько 15 тисяч мігрантів.

Фото: nfront.org.ua