Кулеба обговорив із главою МЗС Чорногорії агресивні дії Росії та безпеку на кордоні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поінформував главу МЗС Чорногорії Джорджа Радуловича про безпекову ситуацію на тимчасово окупованих територіях та вздовж державного кордону України в контексті останніх агресивних дій Росії.

Про це йшлося під час їхньої телефонної розмови, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС.

“Кулеба поінформував Джордже Радуловича щодо безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях та вздовж державного кордону України в контексті останніх агресивних дій Росії. Джордже Радулович запевнив, що Чорногорія незмінно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України”, - йдеться в повідомленні.

Також співрозмовники домовилися активізувати політичний діалог та співпрацю у сфері торгівлі та інвестицій, зокрема в контексті підготовки візиту Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Чорногорії для участі в саміті глав урядів країн-учасниць Центральноєвропейської ініціативи.

Глави зовнішньополітичних відомств обмінялися думками щодо актуальної безпекової ситуації в Південно-Східній Європі, обговорили взаємодію України і Чорногорії в рамках міжнародних організацій та графік контактів двох держав на 2022 рік.

Як повідомляв Укрінформ, першим про нарощування російських військ на кордоні з Україною повідомило 30 жовтня видання The Washington Post. Газета написала, що деякі офіційні особи у США та європейських країнах зафіксували «незвичайні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії». Видання також послалося на відеозаписи, що з'явилися в інтернеті, на яких російські військові ешелони й автоколони перевозять техніку на південь і захід країни. Politico писала, що знімки 1 листопада зробила компанія Maxar Technologies.

Окрім цього, газета з посиланням на дані британського видання Jane's, що спеціалізується на військовій тематиці, передавала, що техніка 4-ї танкової дивізії Росії перекидається ближче до кордону з Україною - під Курськ і Брянськ.

За даними Financial Times, співробітники західних спецслужб заявили, що цієї зими існує «висока ймовірність» дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії після того, як Москва зібрала біля свого кордону понад 90 тис. військових.

Фото: ФБ Кулеби