Вступ до ЄС: австрійський експерт радить Україні створити альянс із Західними Балканами

Україні, а також іншим членам "Асоційованого тріо" – Грузії та Молдові, варто створити передвступний альянс з шістьма країнами Західних Балкан, які наразі мають кращі перспективи членства в ЄС.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив спеціаліст з економічного консалтингу в країнах Західних Балкан та Україні, засновник ініціативної групи "Австрійський комітет за європейську Україну" Гюнтер Фелінгер. 

"Просто зустрічатися у цьому форматі ("Асоційованого тріо" – ред.) буде недостатньо. Усім трьом потрібно спільно вибудовувати альянси, які сприяли б відкриттю ЄС для них. Зокрема, варто створити передвступний альянс з шістьма країнами Західних Балкан та всіма іншими союзниками, які підтримують членство "трійки" в ЄС і НАТО", - зазначив австрійський економіст.

На його переконання, започаткування "Асоційованого тріо" як формату посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції може надати реальний імпульс просуванню цих країн до ЄС. Експерт також радить усім трьом країнам уже зараз "прийняти євро у якості національної валюти, щоб показати свою повну готовність до майбутнього членства в ЄС".

"Щоб стати бажаною в ЄС, Україна має бути найбільш радикальним проєвропейським ентузіастом-реформатором, інакше ви залишитеся буферною державою між НАТО/ЄС та Росією. Якщо не зробити реальних кроків на користь сценарію "Європейська Україна", то з часом Україна просто знову сповзе назад у "русский мир", - сказав Фелінгер.

За його словами, Україні потрібен 40-річний план розвитку – "Україна 2060", як і чітка стратегія з приєднання до Європейського Союзу протягом 15 років після Майдану – у 2029 році.