США закликали Росію до негайної деескалації та відведення військ від України

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав главу МЗС Росії Сергія Лаврова негайно відвести війська РФ від кордонів України, а також продовжити дипломатичні зусилля для досягнення деескалації в регіоні.

Про це зауважили в Державному департаменті США за результатами телефонної розмови глав зовнішньополітичних відомств двох країн у вівторок, повідомляє Укрінформ.

«Держсекретар США закликав Росію до негайної деескалації та виведення військ і техніки від кордонів України», - зазначається в документі.

Читайте також: Росія надіслала запити про «гарантії безпеки» всім країнам ОБСЄ – глава МЗС Фінляндії

Крім того, Блінкен підтвердив відданість США суверенітету й територіальній цілісності України, а також право всіх країн визначати свою власну зовнішню політику та участь у альянсах.

«Він (глава Держдепартаменту США – ред.) наголосив, що подальше вторгнення в Україну матиме швидкі й суворі наслідки, та закликав Росію йти дипломатичним шляхом», - підкреслили в американському відомстві.

Читайте також: «Олігархам Путіна не буде де сховатися»: Британія готує розширені санкції

Держсекретар також підтвердив готовність США на двосторонній основі та разом із союзниками й партнерами продовжувати предметний обмін позиціями з Росією щодо взаємних проблем безпеки. При цьому, в Вашингтоні наголосили, що ця взаємодія має відбуватися «в повній координації з партнерами та союзниками».

Читайте також: Зеленський: Прогнози «експертів» і Ванги не справдилися – є надія на деескалацію

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок був запланований перший контакт глав зовнішньополітичних відомств США і Росії після того, як американська сторона передала Москві письмові пропозиції щодо безпеки в Європі.