У Німеччині зрозуміли, що у Nord Stream 2 є велика політична складова - посол

У Німеччині наразі триває інтенсивна дискусія навколо Nord Stream 2, оскільки багато хто зрозумів наявність у цьому проєкті великої політичної складової.

Про це заявила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен в інтерв’ю «Радіо НВ», повідомляє Укрінформ. 

Посол нагадала, що наразі відбувається процес сертифікації «Північного потоку-2», який, на її думку, триватиме ще мінімум півроку.

«Дискусія навколо Nord Stream 2 в Німеччині іде більш і більш інтенсивно. Я сьогодні не можу передбачити, яким буде кінцеве рішення. Будівництво Nord Stream 2 дуже багато років не було предметом дискусій в Німеччині. Зараз усі зрозуміли, що там є дуже велика політична складова», - сказала Фельдгузен.

Читайте також: Посол Німеччини: Працюємо над пакетом дуже жорстких санкцій проти РФ

Вона додала, що про це вже заявляв і канцлер ФРН Олаф Шольц, і деякі урядовці.

«Мені здається, що там (в уряді – ред.) зараз люди мають зовсім іншу позицію щодо цього потоку», - зазначила дипломатка.

Як повідомлялося, компанія Nord Stream AG подала заявку на сертифікацію газогону «Північний потік-2» до Федерального мережевого агентства ФРН 6 вересня 2021 року.

Проте в листопаді регулятор оголосив, що призупиняє процедуру через невідповідність юридичним нормам європейського газового законодавства (анбандлінг). Операційна компанія Nord Stream AG, штаб-квартира якої розташована у Швейцарії, мала створити компанію у ФРН, щоб розділити функції.

Читайте також: Штати ведуть консультації з Німеччиною про згортання Nord Stream 2 - Нуланд

Регулятор зазначав, що процес сертифікації залишатиметься призупиненим, доки не буде завершено передачу основних активів і людських ресурсів дочірньому підприємству, а Федеральне мережеве агентство зможе перевірити повноту поданих документів дочірньої компанії як нового заявника.

Будівництво «Північного потоку-2» завершили на початку вересня. Газопровід побудовано з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.