Зеленський обговорив безпекові виклики з Прем’єр-міністром Японії

Президент Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда обговорили безпекові виклики.

Як передає Укрінформ, про це Зеленський повідомив у Твітері.

"Провів першу телефонну розмову з Прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісіда. Говорили про поточну ситуацію в регіоні, безпекові виклики, консолідацію міжнародних зусиль, мирне врегулювання дипломатичним шляхом, інфраструктурні проекти", - зазначив Зеленський.

Читайте також: Зеленський і Резніков подякували Канаді за рішення надати фінансову і військову допомогу

Президент висловив вдячнічть Японії за тверду підтримку України.

За повідомленнням Посольства Японії в Україні у Фейсбуці, Прем’єр-міністр зазначив, що для Японії Україна є важливим партнером, який розділяє такі фундаментальні цінності, як свобода та демократія.

Він наголосив, що Японія, яка з великим занепокоєнням спостерігає за збільшенням кількості російських військ на кордоні з Україною, продовжує послідовно підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України і не визнає односторонніх спроб силою змінити статус-кво. Окрім цього, Прем’єр-міністр висловив свою повагу Україні, яка, дотримуючись стриманої позиції, намагається врегулювати ситуацію дипломатичним шляхом. Прем’єр-міністр Японії та Президент України погодилися продовжувати співпрацю, спрямовану на послаблення напруженості, дипломатичними зусиллями.

Очільник уряду Японії повідомив, що на запит української сторони Японія готова якнайшвидше надати Україні допомогу у вигляді позики на суму не менше 100 млн доларів США. Зеленський висловив свою глибоку подяку за це рішення.

Зазначається, що окрему увагу співрозмовники приділили підвищенню оборонної та фінансової стійкості України на тлі поточних викликів.

«Сьогодні важать не просто слова, а дії. Україна потребує конкретної підтримки з боку наших партнерів у зміцненні обороноздатності та стійкості нашої держави», – сказав Зеленський.

Президент поінформував про безпекову ситуацію в регіоні та розвиток мирного процесу і запевнив, що Україна виступає за політико-дипломатичне врегулювання конфлікту в усіх наявних переговорних форматах, зокрема в нормандському.

Глава держави наголосив на важливості подальшої координації міжнародних зусиль з метою деескалації та мирного врегулювання.

Водночас він подякував Фуміо Кішіді за тверду й непохитну підтримку Японією суверенітету й територіальної цілісності України.

«Ваш дзвінок дуже важливий. Він відбувається на тлі гострих безпекових викликів, що стоять перед Україною та світом загалом», – підкреслив Президент.

Сторони також обговорили актуальні питання двосторонньої співпраці й відзначили позитивну динаміку торгівлі між двома країнами попри виклики пандемії.

За даними ОП, Зеленський підтвердив налаштованість на зміцнення та розвиток взаємовигідного партнерства з Японією, а також зацікавленість у реалізації важливих інфраструктурних проєктів – реконструкції Бортницької станції аерації та будівництва мостового переходу через річку Південний Буг у місті Миколаєві.

Зеленський висловив окрему подяку за ухвалене Японією рішення надати нашій державі фінансову підтримку в розмірі 100 млн дол., а також додатково спрямувати 3 млн дол. на розвиток медичної сфери.

Глава держави запросив Прем’єр-міністра Японії відвідати Україну з візитом протягом нинішнього символічного для обох сторін року 30-річчя встановлення дипломатичних відносин.

Як повідомляв Укрінформ, 14 лютого у Японії заявили, що країна евакуює більшість співробітників свого посольства в Україні. У Києві залишаться менше 10 співробітників дипустанови, зокрема посол Кунінонрі Мацуда.