Тиском на Україну Путін отримує протилежне тому, що хотів – НАТО

Президент Росії Володимир Путін через ескалацію ситуації навколо кордонів України досяг результату, протилежного його очікуванням: більш суверенну Україну, посилення її Збройних Сил, безпрецедентне об’єднання НАТО і бездоганне лідерство з боку США.

Про це заявив заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане під час Українського ланчу в Мюнхені, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мені здається, що пан Путін отримує протилежне тому, що він мав намір отримати: більш незалежну і суверенну Україну, яка більше схиляється до Заходу, об’єднане НАТО і бездоганне керівництво з боку США, зокрема у нашому Альянсі», - сказав Джоане.

Він зазначив, що війна Росії проти України триває вже вісім років, і за цей час Збройні Сили України дуже поліпшили свою обороноздатність, а НАТО саме тепер дуже багато робить для цього.

Читайте також: Джонсон: Якщо Путін вважає, що НАТО відступить - він переконається, що все буде навпаки

«Я не можу публічно говорити про якісь цифри щодо спроможності українських Збройних Сил, але вони здатні боротися за свою свободу і свою землю», - переконаний заступник Генсека НАТО.

Він зазначив, що за свою довгу дипломатичну кар’єру не бачив прецедентів, щоб США надавали комусь таку підтримку: щодня хтось із високих урядовців у Вашингтоні чи десь у столицях країн НАТО про це заявляє.

Фото: NATO

Джоане також привернув увагу до того, що Альянс розгортає додатковий військовий контингент у Європі, патрулює з повітря не тільки Чорне і Балтійське моря, Німеччина надсилає додаткові сили до Литви, Велика Британія виряджає військових до Румунії

«Ми бачимо, що пильність і твердість з боку НАТО безперецедентні. І якщо в конгресі США існує двопартійна підтримка того, що нове вторгнення Росії в Україну не залишиться безкарним, то цьому можна вірити», - наголосив заступник Генсека НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, у Мюнхені проходить конференція з безпеки, яка є одним із ключових аналітичних форумів для обговорення загроз та викликів, що постають перед континентом у цій сфері. Однією з ключових тем для обговорення цього року є військове нарощування Росії вздовж кордонів України та наслідки цих дій для всієї системи європейської та євроатлантичної безпеки.