Радбез ООН відхилив російський проєкт резолюції про «допомогу» Україні

Рада Безпеки ООН відхилила підготовлений росією проєкт резолюції про надання «допомоги» та «захист» цивільного населення в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

За ухвалення документа проголосували лише двоє з 15 членів Радбезу – росія і Китай, натомість 13 утрималися – це Велика Британія, Франція, США, Ірландія, Норвегія, Албанія, Мексика, Бразилія, Гана, Кенія, Габон, Індія та ОАЕ.

«Якби росія дбала про гуманітарну ситуацію, вона припинила б бомбити дітей і відмовилася від тактики облоги міст. Але вона цього не зробила», - сказала посол Великої Британії в ООН Барбара Вудворд після голосування.

Росія скликала засідання Радбезу щодо гуманітарної ситуації в Україні в той самий день, коли це питання розглядала Генеральна Асамблея ООН.

Члени Радбезу Франція та Мексика відмовилися виносити підготовлений ними проєкт резолюції на розгляд РБ, усвідомлюючи, що росія, яка є постійним членом РБ, наклала б на нього вето. Тому проєкт документа було винесено на обговорення Генасамблеї, яка ухвалює рішення простою більшістю.

У російському проєкті сама рф як винуватець гуманітарної катастрофи не згадується жодного разу.

Такий самий проєкт, який з подачі Москви підготувала Південна Африка, росія намагається протягнути через голосування в Генасамблеї, проте дуже велика ймовірність того, що він також буде відхилений.

Натомість Генасамблея, як очікується, ухвалить у четвер резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

Як повідомлялося, у Нью-Йорку продовжила роботу надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Україні, спричиненої російським вторгненням. Попереднє засідання надзвичайної сесії відбулося 28 лютого – 2 березня. 2 березня ГА ООН ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення росії в Україну й вимагає від рф негайно вивести війська з української території.