НАТО має бути активнішим в Україні, бо йдеться і про інтереси Альянсу – посол Польщі

НАТО має активніше діяти в Україні, щоб саме тут зупинити намір росії силою змінити структуру міжнародних відносин у всьому світі.

Про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю UkrlifeTV, повідомляє Укрінформ.

Дипломат назвав «ганебною» заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що Альянс не може допустити розширення війни за межі України. На переконання посла Польщі, завдання НАТО – не чекати і спостерігати за своїм кордоном, а активно виступати проти кожного міжнародного злочину у світі.

«НАТО не може обмежуватися спокоєм на своїй території, тим більше, коли росія нам відверто сказала всередині грудня, що вона готова немирним шляхом повертати міжнародні відносини до рівня 1997 року, коли і Польща не була в НАТО… Тобто тут йдеться і про НАТО, тож треба цю (російську - ред.) концепцію щодо зміни структури міжнародних відносин силою зупинити саме тут, в Україні. Тому НАТО має свою частину відповідальності і має бути активним», - сказав Ціхоцький.

За його словами, у Польщі, Словенії, країнах Балтії розуміють, що росія піде далі у разі відсутності спільної відповіді на агресію в Україні.

«Це не війна за Маріуполь, Харків чи Київ, а за те, щоб люди стали невільними в усьому нашому регіоні, щоб у міжнародних відносинах вирішальна роль була за силою, а не за законом. Ми маємо тут бути активними, перемогти цю злочинну спробу з боку росії», - переконаний посол Польщі.

З 24 лютого за вказівкою президента рф путіна розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. Вони обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Весь український народ повстав на боротьбу з ворогом і дає йому гідну відсіч.