Business as usual з росією без покарання за злочини в Україні, спричинить нову агресію - Боднар

Фото

Світовій спільноті слід усвідомити, що після злочинів, які росія вчиняє в Україні, навіть після припинення війни, «business as usual» з росією без притягнення до відповідальності всіх тих, хто приймав рішення про підготовку, початок та проведення війни, хто поширював ворожі наративи щодо України та інших країн, є неможливим.

Про це у ході панелі, присвяченої обговоренню актуальних питань, які поставила розв’язана росією війна проти України, сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Панель організована Фондом досліджень турецької економічної політики (TEPAV) в Анкарі,

«Важливе питання полягає і в тому, що буде далі, яким буде майбутнє росії. Чи дійсно ви думаєте про можливе ведення бізнесу as usual. Чи ви дійсно думаєте, що можливо працювати з російським бізнесом, суспільством, військовими, зважаючи на здійснення та підтримку злочинів, вчинених в Україні. Очевидно, що ні. Наш намір - робота над «депутінізацією» та притягнення росії до відповідальності за всі воєнні злочини, вчинені в Україні», - сказав Боднар, наголосивши, що у разі, якщо залишити все як є, агресія може повторитися.

Читайте також: Україна точно прогодує себе, але рф може спричинити продовольчу кризу в світі – Шмигаль

Відповідаючи на коментар про те, що напад Росії на Україну викликав ворожість до російського народу на міжнародному рівні, посол України в Туреччині відзначив, що нинішня війна є не лише відповідальністю путіна, а й всіх, хто приймав рішення про її підготовку, початок та проведення, а воєнні рішення підтримала значна частина російського народу, зокрема про це свідчать перехоплення розмов російських військових з родичами в рф.

«Дуже важливо показати правду російському суспільству, знищуючи створені міфи. Їхня пропаганда поширює виключно наративи про перемогу, всемогутність та тлумачить всі дії як переможні. Це вимагає відповідної роботи з росією і в майбутньому, що стосується не лише України, а й ворожих дій стосовно інших країн. Якщо залишити все як є, агресія може повторитися», - сказав дипломат.

Читайте також: У рф зростає попит на зброю та охоронні системи - ЗМІ

Боднар наголосив на тому, що відповідальність за воєнні злочини росії в Україні мають нести не лише безпосередні виконавці, а й ті, чиї дії сприяли цьому - лідери думок, медіа, політики та інші відповідальні за просування негативного ставлення до України та пропагування агресивної політики.

Василь Боднар застеріг від ведення business as usual з рф / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

На зустрічі, участь в якій брали посли, акредитовані в Туреччині, та колишні посли Туреччини в різних країнах, Боднар також застеріг щодо того, що рф не дотримується жодних міжнародних зобов’язань та раніше підписаних угод, діючи за кодексами поведінки 16-17-го століття.

Читайте також: Глава МЗС Туреччини підтвердив прагнення і далі надавати Україні підтримку - Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Війська агресора обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет, вчиняють воєнні злочини, зокрема стосовно цивільного населення.