Заступниця голови ВР Кондратюк звернулась до парламенту Естонії

Відео

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк у зверненні до парламенту Естонії (Рійгікогу) подякувала за визнання воєнних злочинів росії проти України геноцидом та наголосила, що Естонія щодня доводить, що буде з Україною до кінця в цій боротьбі.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Верховної Ради у Фейсбуці.

"Від імені Верховної Ради України та всього Українського народу хочу подякувати вашому парламенту, який 21 квітня 2022 року першим у світі визнав воєнні злочини росії проти України геноцидом. Так само, як Естонія першою у світі у 1993 році визнала Голодомор геноцидом Українського народу", — наголосила Кондратюк.

Вона зауважила, що Україна не хоче, щоби це повторилося в інших країнах Європи, "і саме тому ми мусимо зупинити цю криваву війну та геноцид, що вчиняється державою й народом, яких накрила пандемія рашизму — сучасного неонацизму".

Читайте також: Естонія вирішила допомогти Україні відбудувати Житомирщину

"Ми, люди вільного світу, де життя та гідність людини є найвищими цінностями, зобов’язані об’єднатися та зупинити цю путінську навалу. Дружня Естонія щодня доводить, що буде з нами разом до кінця у цій боротьбі", — зазначила віцеспікер.

Вона також розповіла історії дітей, які зустрілися із жахами війни особисто. Зокрема, про В’ячеслава — хлопця з багатодітної родини з української Донеччини, який у 18 років він став батьком-опікуном чотирьох своїх молодших братиків і сестричок. "Вони залишилися сиротами. Їхня мати померла на руках В’ячеслава, потрапивши під російський обстріл. Останні її слова: "Зі мною все добре", — розповіла Кондратюк.

Вона зауважила, що може розповідати ще багато таких реальних історій: наприклад, про шестирічного Влада, хлопчика з Бучі, мати якого померла від виснаження під час окупації і який носив цукерки на її могилу, щоби "вона не зголодніла". Віцеспікер нагадала і про 15-річну дівчину з Попасної, яка з простреленими ногами вивезла на авто важкопоранених дорослих.

Читайте також: Естонія прийняла майже 35 тисяч біженців з України

«Маріуполь, Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка, Краматорськ, Харків, Чернігів… Щоразу ми переживаємо всі ці історії разом із тими, чиє життя назавжди зруйнувало російське вторгнення, та намагаємось стримати сльози і набратися люті», — акцентувала заступниця голови парламенту.

Як повідомлялося, у квітні Естонія визнала дії російських збройних сил та військово-політичного керівництва рф геноцидом українського народу.