російську пропаганду можна перемогти лише поширюючи правду – віцепрезидентка Єврокомісії

Тиражовані російською пропагандою фейки та дезінформацію про розв’язану рф широкомасштабну війну проти України можна перемогти лише поширюючи правду про причини та обставини російського вторгнення.

Про це під час 26-ї щорічної конференції Форуму 2000 у Празі заявила віцепрезидентка Європейської комісії, єврокомісарка з питань цінностей і прозорості Вера Юрова, передає кореспондент Укрінформу.

Юрова зауважила, що російська пропаганда продукує дезінформацію і фейки про війну в Україні у величезній кількості, щоб виправдати агресію росії проти України, не вживаючи слово «війна».

«Потрібно поширювати правду. Ми не зможемо перемогти в цій глобальній битві, якщо не будемо пояснювати щодня і щохвилини, що й навіщо ми робимо, пояснювати, що путінську війну не можна толерувати, бо це війна проти людства», - сказала єврокомісарка.

Читайте також: Загарбники поширюють у мережі фейк про мобілізацію жінок у Харкові

У цьому контексті вона вказала на важливість розвитку стратегічних комунікацій з африканськими країнами й країнами арабського світу, де російська пропаганда активно поширює наративи й аргументи на виправдання агресії проти України.

«Західним державам потрібно нарощувати позиції на Африканському континенті й в арабських державах і поширювати західні наративи», - сказала Юрова.

Вона повідомила, що Єврокомісія надає підтримку українським журналістам, які виконують свою місію на полі бою, та кореспондентам іноземних медіа, які «їдуть до України, щоб на власні очі побачити і зрозуміти, що відбувається в цій країні, та донести правду до своєї аудиторії».

Єврокомісарка також зауважила, що росія після понад шести місяців війни не досягнула жодної заявленої цілі свого вторгнення.

«Чого путін досягнув до сьогоднішнього дня? Не так і багато, тоді як Європа і Європейський Союз досягнули багато. Ми зміцнили нашу солідарність всередині Євросоюзу та ухвалили рішення прискорити інтеграцію нових держав – Західних Балкан, України, Молдови та Грузії», - сказала Юрова.

Читайте також: кремлівський фейк про русофобію став правдою: дайджест пропаганди рф за 30 серпня

За її словами, Євросоюз став набагато сильнішим і сьогодні всім у Європі зрозуміло, що «путін не раціональний партнер і ніякими гібридними впливами йому не вдасться зруйнувати єдність Заходу».

Форум 2000 – це однойменний фонд та конференція, яка щорічно проводиться в Празі. Фонд «Форум 2000» заснований у 1996 році як спільна ініціатива першого президента Чехії (1993-2003) Вацлава Гавела, японського мецената Йохея Сасакава та американського письменника, журналіста і лауреата Нобелівської премії миру 1986 року Елі Візеля. Цілями діяльності Форуму 2000 є підтримка цінностей демократії та поваги до прав людини, сприяння розвитку громадянського суспільства й заохочення релігійної, культурної та етнічної толерантності.