Виконання Угоди про асоціацію є обов'язковим для України - Боррель

На шляху до членства України у Євросоюзі виконання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі є обов’язковим і нічим не може бути підмінено.

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель під час пресконференції у Брюсселі за результатами засідання восьмої Ради асоціації Україна-ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

"Процедуру Угоди про асоціацію не можна підмінити нічим іншим, її треба виконувати. І цей крок, насправді, веде до повного виконання усіх поставлених умов", - сказав Боррель.

Водночас він заявив про підтримку Євросоюзом амбіцій України. "Ми підтримуємо ваш рівень амбіцій. І, безумовно, зараз є всі можливості, які відкрилися для вас через історичну ситуацію. І як тільки ви будете відповідати усім умовам, розпочнуться переговори (щодо членства в ЄС – ред.). Але Єврокомісії треба буде провести свою оцінку", - заявив високий представник ЄС.

Своєю чергою єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї вказав на те, що процес розширення ЄС "базується на заслугах" і "розширення завжди залежить від того, наскільки виконані Копенгагенські критерії".

Читайте також: На Раді асоціації обговорили готовність України почати переговори про вступ у ЄС – Шмигаль

Він також відзначив зв'язок між угодою про ЗВТ між ЄС та Україною та переговорами про вступ, оскільки шляхом виконання угоди втілюються близько 70% положень законодавства Євросоюзу. "Але угода про зону вільної торгівлі відрізняється від набуття членства. І, звичайно, рівень відповідальності є також іншим, поруч з правами, які дає членство", - заявив єврокомісар.

Як повідомляв Укрінформ, 21 серпня віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявляла, що Україна майже на 70% виконала свої зобов'язання за Угодою про асоціацію з ЄС і усвідомлює необхідність виконання всіх юридичних процедур для членства в Євросоюзі. Водночас українська влада хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на цьому шляху.