Парламент Естонії готується оголосити росію країною-спонсором тероризму

В Рійгікогу (естонський парламент) представили проєкт резолюції з різким засудженням дій росії в Україні, який визнає рф країною-спонсором тероризму, закликає до створення міжнародного спецтрибуналу та позбавлення росії статусу постійного члена Ради безпеки ООН.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника ERR.

Проєкт резолюції підписали 85 депутатів Рійгікогу (із 101-го). У вівторок у другій половині дня парламентська комісія у закордонних справах обговорить проєкт та його відправку на пленарне засідання для обговорення й голосування.

Згідно з представленим проєктом резолюції, парламент різко засуджує військові дії рф проти України та незаконну анексію захопленої території. Парламент підтверджує, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України в результаті агресії та проведення сфальсифікованих референдумів. «Шляхом правопорушення ніколи неможливо створити право. путінський режим, який погрожує ядерною зброєю, зробив Росію найбільшою загрозою для світу як у Європі, так і в усьому світі», - йдеться у проєкті.

Згідно з документом, Рійгікогу підтримує розслідування, розпочаті Міжнародним судом та Міжнародним кримінальним судом для з'ясування обставин злочинів, скоєних на території України, та вважає за необхідне провести щодо винних у злочині агресії судовий процес у рамках спеціального міжнародного трибуналу.

Читайте також: Кулеба припускає, що деякі країни визнають рф державою-терористом

Крім того, парламент засуджує використання в рамках агресії збройних формувань, таких як "Група Вагнера", створених за підтримки влади рф. Парламент вважає за необхідне визнати збройні сили створених рф так званих «днр», «лнр» та пвк "Вагнер" терористичними організаціями.

Згідно з проєктом, Рійгікогу також засуджує оголошення та проведення російським режимом мобілізації, що порушує міжнародне право, зазначаючи, що мобілізація, проведена з метою продовження злочинної агресії, є злочином проти миру.

Парламент також підтримує вимогу позбавити росію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН і закликає держави-члени Європейського союзу виявити єдність у застосуванні додаткових економічних санкцій, спрямованих проти рф та її союзника білорусі, та санкцій щодо окремих осіб, а також стежити за суворим дотриманням запроваджених раніше санкцій.

Паралельно резолюція містить заклик до Європейського союзу і НАТО значно збільшити обсяг військової та гуманітарної допомоги Україні і підтримати повоєнне відновлення держави. «Естонія всіма можливими засобами підтримує народ, державу та армію України у війні з агресором та вірить у перемогу України, оскільки лише це відновить мир у Європі», - йдеться у документі.

Читайте також: На G7 Україна ініціюватиме визнання рф країною-спонсором тероризму

Цього року Рійгікогу вже виступив з трьома заявами, що засуджують дії росії та висловлюють підтримку України: 18 січня парламент прийняв подану 28 депутатами Рійгікогу заяву на підтримку територіальної цілісності України, 23 лютого - подану 86 депутатами заяву про агресію росії проти України і 21 квітня – подану 84 депутатами заяву про військові злочини рф та здійснення нею геноциду в Україні.

У понеділок міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнссалу закликав визнати росію «державою, яка спонсорує тероризм».

Парламент Литви визнав росію державою-терористом у травні, латвійський парламент визнав рф державою - спонсором тероризму в серпні.