Клімкін пояснив, чим зумовлена активність Макрона щодо переговорів із росією

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що причиною активності президента Франції Еммануеля Макрона на переговорному треку з росією є його бажання стати політичним лідером Європи.

Таку думку дипломат висловив в інтерв'ю Укрінформу.

Клімкін зазначив, що Макрон абсолютно свідомо усіх тролить і вкидає різні ідеї, щоб отримати реакцію на них. У цьому контексті він нагадав заяви президента Франції про «смерть мозку НАТО», потім «давайте не принижувати путіна».

"Він (Макрон - ред.) думає, що зможе усіх перехитрити, але це навряд чи можливо з сьогоднішньою росією, яку можна тільки перезавантажити", - зауважив колишній глава МЗС.

Коментуючи увагу Макрона до росії, Клімкін припустив, що для цього існує декілька причин. Перша - це особистий інтерес Макрона, який хоче продемонструвати, що він може бути ефективним у подоланні подібних криз, хоча наразі це вже повномасштабна війна. А друга – у Франції і взагалі в Європі все більше побоюються того, що буде в США після 2024 року, бо вони добре пам’ятають політику Трампа.

"Наразі Європа «безлідерська», він (Макрон - ред.) єдиний, хто хоче бути її політичним лідером - більше взагалі немає бажаючих. В «безлідерській» Європі прекрасно усвідомлюють, що без США вони не здійснили б операцію з підтримки України. І йдеться не лише про зброю і логістику – це в першу чергу про лідерство. Якщо у перспективі США оберуть якийсь інший курс, то Макрон розуміє, що він має стати лідером Європи", - вважає Клімкін.

Читайте також: Волкер - Макрону: Гарантіями безпеки для Європи є міцна оборона і вступ України й Грузії у НАТО

Стосовно слів президента Франції про гарантії для росії у новій архітектурі глобальної безпеки він зауважив, що не вірить у неї найближчим часом із цим російським режимом.

"І в тому, що Макрон казав в останньому інтерв’ю каналу TF1, мене найбільше турбують його слова, що в росії реально сприймають загрозу вступу України до НАТО. І тут у мене виникає питання: а в чому різниця між загрозою вступу до НАТО Фінляндії та Швеції і України саме з точки зору безпеки? російські генерали і путін міркують такими категоріями, як час підльоту ракет, периметри оборони. З цієї точки зору вступ Фінляндії та Швеції і вступ України – це порівнювані речі", - акцентував колишній глава української дипломатії.

Читайте також: Зеленський і Макрон узгодили позиції напередодні саміту G7

Як повідомлялося, президент Франції Макрон 3 грудня заявив, що для закінчення війни рф проти України нібито потрібно дати якісь «гарантії безпеки росії».

В МЗС Польщі розкритикували заяву Макрона щодо необхідності надання "гарантій безпеки" для рф в рамках нової архітектури безпеки в Європі. Заступник голови МЗС Польщі Мартін Пшидач в ефірі PAP заявив, що саме росія на сьогодні становить загрозу безпеці, від якої потрібні гарантії, а не навпаки.