На Банковій готують іще одну версію добору суддів до КСУ

Офіс Президента України завершує роботу над іще однією версією процедури добору суддів Конституційного Суду, яку обговорять з міжнародними партнерами.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в інтерв’ю Liga.net, передає Укрінформ.

"У значної частини депутатів є побоювання. Я б не артикулював тезами "зовнішнього управління". Але вони (депутати – ред.) дивляться на ситуацію із сьомим членом дорадчої групи експертів (як це передбачено у рекомендаціях Венеційської комісії - ред.) через призму надмірного втручання в дискрецію суб’єктів призначення суддів КСУ. Разом із тим, ми розуміємо, що не враховувати критерій доброчесності під час призначення суддів КСУ – це викликатиме великий сумнів щодо якості суддів. Тому ми зараз фіналізуємо версію, яка може бути компромісом і влаштувати абсолютно всіх", - сказав Смирнов.

Читайте також: В ОП сподіваються, що питання з групою експертів з відбору суддів КСУ вирішиться найближчим часом

Таким чином, зауважив він, зараз фактично є дві версії добору суддів КС. Перша – дорадча група експертів із семи членів, тобто додається сьомий член від міжнародних партнерів, голос якого буде вирішальним.

Інша версія, яку, за словами Смирнова, зараз "проговорюють з нашими партнерами", - залишити шість членів. "Процедурні рішення ухвалюються простою більшістю (чотири голоси з шести). Але водночас за рішення про відповідність критеріям доброчесності та компетентності мають проголосувати мінімум два міжнародники. Фактично ми переносимо на дорадчу групу експертів формулу, яка була закладена в основу роботи Етичної ради при Вищій раді правосуддя. Сподіваюсь, це буде легше пояснити парламентаріям", - зазначив він.

На запитання, чи є шанси, що на компромісну версію погодяться міжнародні партнери, Смирнов відповів ствердно. "Є (шанси - ред.). Минулого тижня я мав розмову з МВФ щодо програми підтримки України, це питання порушувалося. Я презентував їм альтернативну версію і побачив зацікавленість. Якщо ми відкинемо цей варіант – повернемось до попереднього", - підкреслив він.

Читайте також: Рада суддів оприлюднила список кандидатів у судді КСУ

При цьому Смирнов зауважив, що до кінця березня треба "поставили крапку в цьому питанні".

Як повідомлялося, реформа Конституційного Суду є одним з критеріїв, які Україна має виконати для подальшого зближення з ЄС. Україна має привести процедуру добору суддів КСУ відповідно до рекомендацій Венеційської комісії.

Венеційська комісія рекомендувала включити у дорадчу групу експертів, яка перевірятиме кандидатів у КС, ще одного, сьомого члена з міжнародних експертів. Цей сьомий незалежний експерт мав би нівелювати політичний вплив на відбіркову комісію.

Фото: ОП