Воєнні злочини рф: Україна вітає продовження мандата Комісії ООН на рік

У Міністерстві закордонних справ України привітали продовження на рік мандата Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень у контексті російської збройної агресії проти України.

Про це йдеться у коментарі на сайті МЗС, передає Укрінформ.

"МЗС України вітає схвалення Радою ООН з прав людини резолюції «Ситуація з правами людини в Україні внаслідок російської агресії», відповідно до якої на один рік подовжено мандат Незалежної міжнародної комісії ООН з метою продовження розслідування нею всіх порушень міжнародного права у сфері прав людини, міжнародного гуманітарного права та пов’язаних з ними злочинів у контексті російської збройної агресії проти України", - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС зауважили, що важливим елементом резолюції є підтвердження необхідності забезпечення відповідальності за порушення прав людини, міжнародного гуманітарного права та найбільш серйозні міжнародні злочини. Україна разом з партнерами продовжить роботу із створення спеціального трибуналу для притягнення російського керівництва за злочин агресії, заявили у відомстві.

Зазначається, що у зв’язку з вивченням Комісією фактів незаконного насильницького переміщення та депортації цивільних осіб, зокрема дітей, з окупованих територій України на територію рф, у резолюції міститься заклик до росії припинити такі дії та допустити відповідні міжнародні правозахисні та гуманітарні механізми до цих осіб.

Крім того, Рада ООН з прав людини звертається до рф з вимогою надати представникам міжнародних механізмів негайний доступ до всіх військовополонених, насильно утримуваних та депортованих осіб.

"Україна висловлює вдячність державам-членам Ради ООН з прав людини, які підтримали цей документ, адже продовження Комісією незалежного розслідування і документування фактів кричущих порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права та міжнародних злочинів сприятиме притягненню до відповідальності російських воєнних злочинців і забезпеченню справедливості для жертв російської агресії", - заявили у МЗС.

Читайте також: Комісія ООН назвала воєнним злочином незаконне переміщення дітей з України в росію

Як повідомлялося, 4 березня 2022 року Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію 49/1 "Про становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії", відповідно до якої засновано Незалежну міжнародну комісію з розслідування воєнних злочинів рф в Україні.