Зеленський виступив перед лідерами G7 та подякував за ППО для України

Фото

Президент Володимир Зеленський виступив перед лідерами "Великої сімки" у Японії, подякувавши за підтримку України та звернувшись до кожного окремо.

Текст його виступу оприлюднений на сайті глави держави, передає Укрінформ.

“За час цієї війни Україна шість разів брала участь у зустрічах Групи семи, але онлайн. Зараз – момент для особистої подяки”, - зазначив Президент.

Він звернувся до кожного лідера особисто, подякувавши за підтримку України.

“Ми разом із вами та всіма нашими союзниками й партнерами досягли такого рівня співпраці, який забезпечує, щоб на демократію, на міжнародне право, на свободу зважали”, - зазначив Зеленський.

Він додав, що “зараз наша сила зростає. І кожен, хто може забажати агресії проти демократичної країни, бачить, якою буде відповідь”.

Читайте також: Росія не шукає миру, зараз вона хоче заморозки війни - Зеленський на саміті G7

“І що більше ми з вами співпрацюємо, то менша вірогідність, що хтось іще у світі піде божевільним шляхом Росії. Але чи достатньо цього? Демократія потребує більшого. Я вважаю, нам потрібне очевидне глобальне лідерство демократії. Це головне, що ми забезпечуємо нашою співпрацею”, - сказав Президент.

Також він навів кілька прикладів такої співпраці.

“Багато років ми чули, ніби Росія може безкарно атакувати будь-яку країну гіперзвуковими ракетами, яких ніби не збити. Росія хотіла, щоб ми злякались і в певний момент зрадили свої цінності. Що ж, із цим покінчено. «Петріоти» в руках українців показали, на що здатна демократія. Ми з вами разом довели, що питання не в тому, скільки ракет є в нашого спільного ворога, а в тому, скільки систем ППО є в нас. «Петріоти», «Айріс-Т», «Насамси», «Кроталі», «Самп-Т» – вони дають захист життя у наших містах і цим створюють глобальний бренд безпеки для демократії”, - підкреслив Зеленський.

За його словами, “коли таких систем ППО в Україні буде достатньо для того, щоб захистити всі наші міста, світ бачитиме, який повітряний щит здатна створити демократія”.

Читайте також: Зеленський: Ніхто не сяде за стіл переговорів із Росією, доки її війська на українській землі

“Ми вирішуємо, якою буде безпека неба, а не наш ворог. Я дякую вам, шановні лідери, які допомогли Україні з ППО! Разом ми врятували від російських ракет уже тисячі й тисячі життів українців. Я вдячний і за рішення про тренування наших пілотів на сучасних винищувачах”, - сказав Зеленський.

Він наголосив, що повітряний щит може бути повноцінним лише тоді, коли наземні системи ППО доповнюються сучасними літаками у повітрі.

Відео: Офіс Президента України

“Зараз ми виходимо на шлях усунення розриву в можливостях. Коли наші пілоти знатимуть F-16 і коли в нашому небі з’являться ці машини, це матиме значення не лише для України. Це буде історичний момент для всієї архітектури безпеки у Європі та світі”, - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський і Байден розпочали зустріч у Хіросімі

Як повідомлялося, в Японії триває 48-й саміт «Групи семи». Його учасники розглядають шляхи забезпечення стійкості глобальної економіки, в тому числі за наслідками пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Фото: ОП