Чотири країни мають застереження щодо безпекових зобов’язань ЄС для України

Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр хочуть, щоб їх нейтральний статус був врахований у заключній заяві саміту ЄС щодо майбутніх безпекових зобов'язань з боку Євросоюзу для України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер перед початком засідання Європейської ради у Брюсселі.

"Звичайно, буде ще дискусія з цього приводу. Але вже багато зроблено, щоб знайти формулювання, які також будуть прийнятними і для нейтральних країн", - прокоментував Негаммер питання щодо майбутніх зобов'язань у сфері безпеки з боку ЄС для України.

За його словами, Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр "заявили про свої чіткі застереження з цього приводу". "Нам важливо, щоб наша роль як нейтральних країн також була згадана", - додав Негаммер.

Читайте також: ЄС і НАТО зберігають єдність у підтримці України та реагуванні на події у Росії – Мішель

Австрійське інформагентство АРА повідомило, що на саміті ЄС 29-30 червня глави держав та урядів обговорюватимуть майбутні зобов'язань у сфері безпеки з боку ЄС для України. Водночас Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр заявили про необхідність дотримання їх нейтралітету, а тому запропонували включити до проєкту заключного документа саміту пункт, який би підкреслював "повну повагу до політики безпеки і оборони окремих держав-членів".

Зазначається, що згідно з проєктом документа, саміт ЄС має підтвердити готовність ЄС "надавати життєздатну військову допомогу Україні стільки, скільки буде необхідно".

Самі ж безпекові зобов'язання перед Україною на даному етапі не визначені. Як зазначає АРА, у проєкті заяви саміту наголошується, що "Європейський Союз і держави-члени готові разом з партнерами зробити внесок у майбутні зобов'язання щодо безпеки України, які допоможуть Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, запобігти актам агресії і протистояти спробам дестабілізації". Характер цих внесків має бути розглянутий якнайшвидше.

Читайте також: ЄС подвоїть зусилля з підтримки України на фоні заколоту в Росії – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, 29 червня у Брюсселі розпочався дводенний саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого є війна РФ проти України.