Дмитро Кулеба: Україну влаштує будь-яка безпекова модель, яка не є альтернативою членству в НАТО

Міністр закордоннних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україну влаштує будь-яка безпекова модель, запропонована партнерами, яка не є альтернативою членству в НАТО.

Як передає Укрінформ, про це глава української дипломатії сказав у інтерв’ю «Радіо Свобода», коментуючи можливість надання Україні так званої ізраїльської моделі безпеки для України.

«Можна називати по-різному ці моделі. Нас влаштовує будь-яка модель, яка не є альтернативою членства України в НАТО. І саме тому і в переговорах, які на всіх рівнях велися (від Президента до послів України на цю тему), ми постійно наголошували (і ви побачите це в остаточному рішенні), що гарантії не є заміною членства в НАТО», - зазначив Кулеба.

Він наголосив, що Україні не потрібен другий Будапештський меморандум, коли за пусті обіцянки віддали ядерну зброю.

«Ми не віддамо членство в НАТО за будь-які обіцянки. Тому що всі розуміють, і партнери розуміють, що найсильніша, найпотужніша гарантія того, що в Європі не буде більше війни – це членство України в Альянсі. Усі інші гарантії безпеки – це добре. Але ніщо не замінить членство в НАТО. Це принципова позиція Президента. І вона буде реалізована в тих рішеннях, які ухвалюються», - запевнив очільник МЗС.

Читайте також: Прагнення до членства в ЄС допомагає Україні наблизитися до НАТО - Урсула фон дер Ляєн

Як повідомляв Укрінформ, напередодні, у перший день саміту, глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".