У Берліні вважають успішними результати зустрічі в Джидді

Результати зустрічі щодо Формули миру в Україні, яка проходила минулими вихідними в Джидді (Саудівська Аравія), в Берліні оцінюють як позитивні.

Про це сказала представниця Федерального уряду ФРН Крістіне Гоффманн на брифінгу в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

«З нашої точки зору, в Джидді була успішна зустріч», - сказала Гоффманн.

Вона зауважила, що конференція продемонструвала спільне бажання та волю понад 40 держав-учасниць спільно шукати шляхи досягнення справедливого та тривалого миру в Україні, обговорювати презентовану Президентом України Володимиром Зеленським минулого року на саміті G20 на Балі Формулу миру.

Читайте також: Китай після зустрічі в Джидді заявив, що прагне консенсусу для врегулювання «кризи в Україні»

«Попри різні оцінки всі учасники конференції продемонстрували прихильність Хартії ООН та її основоположним принципам», - зазначила Гоффман.

Під час зустрічі обговорювалися і обговорюватимуться надалі, зокрема, такі теми: продовольча безпека, ядерна безпека, енергетична безпека та гуманітарні теми, в тому числі щодо обміну полоненими, повернення викрадених українських дітей і подолання екологічних наслідків війни. Гоффманн нагадала, що все це є пунктами української Формули миру.

«Німеччина продовжить брати активну участь у процесі», - запевнила представниця уряду.

Речник Міністерства закордонних справ ФРН Себастьян Фішер своєю чергою звернув увагу на те, що в зустрічі минулих вихідних взяли втричі більше держав, ніж у Копенгагені в червні. Зокрема, були представлені держави, які не перебувають у постійному діалозі з Києвом, не обговорювали з ним різні мирні ініціативи, а в Джидді отримали можливість поспілкуватися з представниками України напряму.

Читайте також: Єрмак у Саудівській Аравії обговорив Формулу миру з очільниками понад 30 делегацій

Важливим, з точки зору Берліна, є те, що вперше участь у зустрічі такого формату взяв Китай, постійний член РБ ООН, і «відіграв там свою роль».

«Метою було досягнення консенсусу щодо принципів тривалого та справедливого миру, завершення агресивної війни Росії», - сказав Фішер, нагадавши, що наслідки цієї війни зачіпають весь світ.

Консультації триватимуть.

ФРН у Джидді представляли радник із зовнішньої політики канцлера Єнс Плетнер і політичний директор МЗС Тьорвен Беллман.

Читайте також: Представник ЄС охарактеризував переговори у Саудівській Аравії як позитивні - Reuters

Як повідомлялося, у Саудівській Аравії керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак обговорив українську Формулу миру із очільниками понад 30 делегацій.

У Джидді (Саудівська Аравія) 5-6 серпня проходила друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського.