Рішення Польщі припинити поставки зброї не впливає на нашу підтримку України - Євросоюз

Польща має всі можливості приймати власні рішення щодо підтримки України, але це не змінює загальної позиції ЄС щодо такої підтримки, яка залишається непохитною, та триватиме так довго, як це буде необхідним.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не наша справа – коментувати оголошення від Польщі про те, що вона має намір робити із своїми добровільними внесками, на двосторонній основі, для оборони України проти агресії. Що важливо для нас – це те, що політика ЄС стосовно України не змінюється. Підтримка Європейського Союзу для України залишається твердою у всіх сферах - в політичній, економічній, гуманітарній, міжнародній, дипломатичній та військовій», - наголосив Пітер Стано.

Читайте також: Польща зараз не передає зброю Україні - Моравецький

Речник зауважив, що підтримка, яку країни-члени ЄС надають Україні, складається з їх добровільних внесків, тож саме вони приймають рішення, продовжувати таку допомогу або ні, і якого роду допомогу або зброю поставляти. При цьому важливо, що підтримка з боку ЄС на адресу України залишається непохитною та триватиме так довго, як це буде необхідним, у всіх перерахованих сферах, включаючи військову допомогу, запевнив Стано.

«Ви знаєте, що Європейський Союз, як такий, не постачає зброю. Зброя та відповідні матеріали поставляються країнами-членами. Те, що робить ЄС – він частково компенсує вартість (військового обладнання – ред.). Тож країни-члени вирішують, коли, що і в якому обсязі поставляти. Важливими є конкретні дії. І за цими конкретними діями Україна продовжує отримувати військову підтримку від країн-членів ЄС, і частина цієї допомоги компенсується з Європейського фонду миру», - пояснив речник ЄС.

Читайте також: Зеленський, Дуда і Науседа зустрілися у Нью-Йорку - говорили про зерно

Як повідомлялося, раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив у ЗМІ про те, що Варшава зараз не передає зброю Києву, оскільки сама здійснює масштабне озброєння і модернізацію власної армії.

Фото: twitter / ExtSpoxEU