Польська опозиція висунула кандидатуру Туска на посаду прем’єра

Лідери чотирьох польських опозиційних сил – Громадянської коаліції, Польської селянської партії (PSL), партії "Польща 2050" і "Нової Лівиці" заявили, що спільним кандидатом цих сил на посаду глави польського уряду буде Дональд Туск.

Про це вони повідомили на брифінгу у польському парламенті, закликаючи президента Анджея Дуду не зволікати з наданням Туску права формувати новий уряд РП, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні спільно з лідерами демократичних партій ми підтвердили готовність повної співпраці і формування нової більшості в майбутньому парламенті", – сказав Туск.

Читайте також: Найбільша опозиційна партія Польщі висуває Туска на посаду прем’єра

Він подякував іншим опозиційним лідерам за заяву, що лідер найбільшої опозиційної партії отримає право на створення уряду. Туск підкреслив, що він є оптимістом та очікує на конструктивну співпрацю з президентом і швидкі рішення, на які сподіваються всі поляки.

Інші опозиційні лідери також підтвердили, що спільним кандидатом опозиційних сил на посаду прем’єра є Туск. Лідер PSL Владислав Косіняк-Камиш зазначив, що сьогодні і завтра лідери чотирьох опозиційних сил під час зустрічі з президентом Дудою підтвердять рішення про спільну кандидатуру Туска на посаду прем’єра.

"Ми запевнимо президента, що у нас є більшість для обрання прем’єра, обрання маршалків Сейму і Сенату", – констатував Косіняк-Камиш. Він закликав Дуду не зволікати з визначенням кандидата на прем’єра, а зробити це відразу. Він також закликав президента РП якомога швидше скликати перше засідання Сейму, аби не тримати поляків у непевності.

Лідер партії "Польща 2050" Шимон Головня також закликав Дуду не зволікати, а відразу надати Туску право формувати уряд.

Читайте також: Появи нового уряду в Польщі слід очікувати «можливо, до Різдва» - експерт

Лідер "Нової Лівиці" Влодзімєж Чажастий наголосив, що більшість у парламенті є, відтак президент Дуда не повинен затягувати процедуру формування нового уряду.

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. За офіційними результатами, на виборах до Сейму (нижня палата парламенту), перемогла правляча Об’єднана правиця Ярослава Качинського, однак вона, фактично, не має шансів на створення правлячої більшості і формування уряду країни. Натомість можливість сформувати коаліцію мають три опозиційні партії – "Громадянська коаліція" Туска, коаліція "Третій шлях" і"Нова лівиця", які разом мають 248 депутатських мандатів при необхідному мінімумі в 231 депутатський голос.

Президент Дуда у вівторок і середу проведе розмови з лідерами усіх політичних сил, які потрапили до парламенту, з метою визначення кандидатури на посаду прем'єра.

Читайте також: У Польщі на виборах перемогла партія Качинського - офіційні результати

Речник уряду РП Пьотр Мюллер у вівторок заявив: якщо Дуда довірить партії, яка перемогла у виборах, формувати уряд, то політсила Качинського скористається цією можливістю.

Раніше Дуда заявляв, що за традицією він доручить формувати уряд партії, яка набрала найбільше голосів на виборах.