Неконституційність норми Виборчого кодексу: Верховний Суд вирішив не звертатися до КСУ

Верховний Суд відмовився звертатися до Конституційного суду України із поданням щодо неконституційності пункту 7 частини 1 статті 205 Виборчого кодексу України стосовно повноважень ЦВК щодо організації проведення місцевих виборів.

Про це оголосив голова ВС Станіслав Кравченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Рішення прийнято (щодо відмови у зверненні до КСУ із цим поданням — ред.)», - сказав Кравченко.

Під час пленуму ВС суддя-доповідач із цього питання Жанна Мельник-Томенко зазначила, що відповідне звернення надійшло від Шостого апеляційного адмінсуду, зроблене на основі висновку до однієї з його постанов.

За словами судді, цей суд у листі на обґрунтування необхідності вирішення цього питання Конституційним судом зазначив, що конституційні права громадян обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування можуть бути обмежені у випадках, передбачених Конституцією, в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень.

Читайте також: Вибори в Україні можливі після завершення воєнного стану - Кондратюк

«У той же час цим пунктом закріплено повноваження ЦВК обмежити право громадян обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування, прийнявши рішення про неможливість проведення місцевих виборів (на окремих територіях — ред.). Колегія суддів прийшла до висновку, що цей пункт 7 суперечить Конституції України», - поінформувала Мельник-Томенко.

Суддя-доповідач зазначила, що на її думку, слід відмовити у зверненні до КСУ через низку причин.

За її словами, з одного боку, Шостий апеляційний адміністративний суд стверджує, що це положення обмежує виборчі права громадян усупереч положенням Конституції, отже, є неконституційним.

Однак з іншого боку, пояснила суддя, у тому ж судовому рішенні, яке фігурує у зверненні цієї судової установи, стверджується, що колегія суддів прийшла до висновку, що норма цього пункту 7 може застосовуватися, але при наявності певного алгоритму її застосування, прийнятого законодавчо і відповідно до Конституції.

«Цей висновок означає, що цей суд вбачає ознаки неконституційності у відсутності визначеного алгоритму застосування (цієї норми Виборчого кодексу — ред.), що не стосується змісту самого положення пункту 7, і допускає його застосування попри твердження, що цей пункт обмежує виборчі права громадян. Отже, у висновках цього суду відсутнє чітке і однозначне обґрунтування невідповідності Конституції України спірного положення пункту 7», - заявила Мельник-Томенко.

Читайте також: Вибори в Україні під час війни: чому їх не може бути

Як зазначила суддя-доповідач, іншою причиною, через яку необхідно відмовити у зверненні до КСУ з цього питання, є те, що постанова, на яку посилається Шостий апеляційний адмінсуд, була скасована постановою іншої судової інстанції.

Зрештою ВС прийняв рішення про відмову у зверненні до КСУ з поданням щодо неконституційності цієї норми Виборчого кодексу.

Як повідомлялося, Верховний Суд підтвердив безпідставність вимоги акціонера ПАТ «Златобанк» до Національного банку України про відшкодування шкоди.